GH519 | Hou je mond!

Geplaatst op 17 jul 2019 - 00:23

Een omroepinstallatie om vijf uur 's morgens? Alles kan in Ghana...

Serieus hou je mond, doe normaal het is 05:00 uur!! Met die gedachte werden een aantal van ons vanochtend vroeg wakker. Een of andere Ghanees vond het een blijkbaar een goed idee om op dit veel te vroege tijdstip rond te rijden met een omroep installatie. Wat hij vroeg? Daar kwamen we pas later achter.

Anderhalf uur later was het dan daadwerkelijk tijd om op te staan te ontbijten. Of het nou rijstepap of havermout was wat we voorgeschoteld kregen daar zijn we nog niet over uit. Dat het lekker was, daar was geen discussie over mogelijk. Samen met een paar lekkere boterhammen smaakte het ontbijt helemaal prima.
We kwamen er bij het ontbijt ook achter dat omroeper die om 05:00 uur vanochtend het dorp rond ging dat toch wel deed met een goed verhaal. Hij riep de mensen in het dorp namelijk op om ons te komen helpen op de bouwplaats. Een beetje vroeg maar het idee is leuk ;-)

Voordat ik verder ga over de de van vandaag gaan we eerst even terug naar gisteravond. 
Overal op het terrein zaten groepjes te praten. Zo zat ik (Carlijn) in een goed gesprek met een aantal docenten. Midden in dit gesprek schrokken we op omdat een van de docenten een beest in zijn gezicht gedrukt kreeg. Gelukkig bleek het beest dood. Het was een ‘grass cutter’. Al snel stond de halve groep om het beest en besloten we het te villen, de ingewanden eruit te halen en het klaar te maken. Al met al een smakelijk gebeuren.. niet dus ;-)
Gelukkig hoefden we het niet te proeven want we werden geroepen voor ons avondeten. Een heerlijke saus met groente, kip en rijst stond voor ons klaar.

Weer terug naar vandaag! Na het ontbijt en de eerste gmg’s gaan we op bezoek bij de ‘Chief’. We lopen door het dorp totdat we bij een soort pleintje komen met een kleine ingang. We moeten allemaal stil zijn en wachten op toestemming om binnen te komen. Het is duidelijk, deze vijf heren zijn hier in the lead! We mogen binnen treden en een korte ceremonie volgt. De groep stelt zich voor, Stephen legt uit waarom een stel Friezen naar Ghana zijn gekomen en de Chiefs heten ons van harte welkom.

Na dit indrukwekkende ritueel keren we terug voor de lunch. Hierna kan het echte werk beginnen. Onze fantastische bouwleider Nynke geeft uitleg, we bidden met elkaar en zingen een lied. Alhoewel zingen.. we doen een poging tot. Hier is duidelijk nog ruimte voor verbetering zullen we maar zeggen. Hierna kan het leggen van de eerste steen beginnen en deze eer is aan Anna. Onder groot applaus wordt de steen gelegd. Nu kunnen we allemaal aan het werk. Zand storten, planken verplaatsen.. het moge duidelijk zijn, de bouw is begonnen!

Na welverdiende “douche” gaan we aan tafel. Op het menu staat kip rijst en heerlijke saus met groente. 

De groep is erg lekker bezig en ik ben super trots op ze!

Groetjes een zeer tevreden hoofdleider ;-)

PS. Morgenavond lezen we de eerste groetjes dus stuur je nog snel iets? Vinden we leuk!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.