GU117 | Bloed, zweet, bonen en heel veel lol!

Geplaatst op 16 jul 2020 - 11:52

De kop is eraf, de bouw is begonnen! Hoofdleider Altina doet verslag: Het kinderwerk is opgestart en de groep heeft zijn plekje gevonden! We krijgen goed te eten, ontwikkelen een voorliefde voor rijst en bonen maar zijn vooral erg blij met ons ontbijt elke morgen smiley
 

Op dinsdag avond schreef ik hier het laatste bericht, toen waren we net 1,5 dag onderwerg en moest het echte werk nog beginnen. Inmiddels kan ik niet anders zeggen dan dat we helemaal ingeburgerd zijn en het lijkt alsof we nooit ergens anders geweest zijn!

Op woensdag begonnen we vol goede moed aan onze bouwdag! We ontdekten al gauw wat het betekende om in dit land een derde verdieping te bouwen. Dat wil dus zeggen dat ALLES OMHOOG moet! De woensdag bestond dan dus ook vooral uit het verplaatsen van de grote hoop zand en grind van buiten de poort, naar boven op het dak. De hele dag vormde we een rijtje door het trappenhuis heen, de meesten konden elkaar niet zien, maar wel horen. Terwijl de volle emmers zand (en later grind) in een hoog tempo naar boven werden getild, kwamen ze in een nog hoger tempo terug naar beneden. Het tempo lag zo hoog dat ze je letterlijk om de oren vlogen! De eerste bloedneus was daar! Maar dat mocht de pret niet drukken, ondanks het feit dat we de hele dag nauwelijks iets anders hebben gedaan werd er hard gezongen en flink gejelld!

In de middag kregen we onze eerste maaltijd op de bouw, ook deze mevrouw had met liefde de Guatamalteekse delicatesse voor ons gemaakt (die we nu voor de 3e x op rij te eten kregen!!) en dat was al de hele ochtend te ruiken..... Ondanks het feit dat we inmiddels wat minder liefhebbers onder ons hadden van deze bruine drap werd er goed gegeten en weer hard verder geknald!

Op donderdag herhaalde het verhaal van het zand en het grind zich opnieuw, tot dat alles weg was. Daarna was het wederom feest want nu kwamen de (grote) bakstenen die ook allemaal naar boven mochten:) Dus ons teamwork is inmiddels top! We zijn meester in het spelen van een menselijke doorgeef machine!
Later die ochtend begon ook het kinderwerk op La Florida, iets wat best een uitdaging was zonder goede tolk, en ruimte om te kunnen spelen (want naast alle ruimte van de bouw blijft er niet heel veel ruimte over) Toch vonden zowel de kids als de deelnemers het enorm leuk!
Verder leek het in de middag flink te gaan regenen en te onweren dus stopten we iets eerder op de bouw.
Vandaag stond er overigens ook twee keer hetzelfde op het menu.. ditmaal bonen met rijst! Hetgeen erg helpend was voor de stoelgang, dus voor wie het zich afvraagt, het code woord voor Julia is ANANAS! (dit kregen we overigens ook al 1x bij het ontbijt)
In de avond speelden we jongens tegen de meisjes en ontdekten we allerlei talenten van elkaar.. zoals koekjes met je gezicht verplaatsen, dobbelstenen op een mes stapelen en kaarten blazen! 

Op vrijdag hebben we de laatste dingen boven gebracht en het ijzerwerk afgemaakt. In de morgen was er voor het eerst kinderwerk op de grote school in Verbena. Iets wat werkelijk een waar feest was! De deelnemers (Geert, Hugo, Thomas K en Louise) Genoten enorm en waren enorm getalenteerd in het naspelen van kikkers en alle andere items van de plagen! We hebben het vastgelegd dus beelden volgen vast nog!
Eenmaal terug in Florida zou er ook een kinderwerkprogramma zijn, maar project zou project niet zijn als de dingen zomaar veranderen... de kids bleken ineens vrij gekregen te hebben.. Iets wat Johan als bouwleider best kon waarderen, want in de middag speelden we met zijn allen voor betonmachine! En dat ging best prima! De eerste ringbalk is gestort! 
In de avond deelden Sam en Phill hun levens verhaal, iets wat erg indrukwekkend was!

Op zaterdagmorgen had iedereen eigenlijk wel behoefte aan een uitslaapochtend maar we gingen vrolijk vroeg uit bed om nog een ochtendje op de bouw te knallen! Onze betonkwaliteiten bleken inderdaad goed te zijn want na het weghalen van de bekisting bleef de ringbalk gewoon hangen:)
Na een ochtendje knallen op de bouw was er in de middag tijd voor ontspanning, we bezochten "kaminaljuyu" City of the Death. Een soort oude Maya ruine, die deels was blootgelegd en verder dienst deed als park waar mensen naar toe kwamen voor hun rituelen. 
De rest van de middag speelden we spelletjes en ontdekten een ander deel van de groep hoe ingewikkeld geld wisselen kan zijn!

Morgen gaan we naar de familie dag op Verbena! Dat wil zeggen dat we al op 7 uur moeten vertrekken! Dus slapen doen we thuis wel weer:)

p.s. Voor wie de Wilsons op facebook nog niet volgt, zou ik het zeker doen! Daar komen namelijk dagelijks foto's en filmpjes langs:) Hieronder de upadtes van de laatste dagen

p.p.s In de groetjes vroegen mensen een aantal zaken... de WC's zijn prima, ze kunnen alleen niet tegen papier... dat heeft soms hillarische praktijken tot gevolg. Verder zijn sportupdates welkom!

Groeten uit Guatemala!!

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/245869492582864

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/246411862528627

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/246861749150305

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/247429685760178

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.