GU117 | Ons project gaat verder dan 'bouwen' alleen

Geplaatst op 20 jul 2017 - 05:04

De afgelopen dagen waren indrukwekkend;  we hebben elkaar beter leren kennen en primeurs waren eerder regel dan uitzondering. Karina schrijft vanuit een zonnigbewolkt Guatemala een nieuwe update over een enthousiaste en gezellige groep. Wat zijn we hier aan het genieten! smiley

De zondagochtend in Guatemala begon niet zoals we de zondagen in Nederland gewend zijn. De wekker ging namelijk al om 6 uur... Iedereen zat met kleine oogjes aan het ontbijt te 'genieten' van de rijstepap met brood. We maakten ons klaar voor een gezellige familiedag op de school in La Verbena. Alle AMG-scholen in Guatemala hadden op deze zondag een familiedag, wat inhield dat alle kinderen hun ouders, broertjes en zusjes meenamen naar de school, waar ze allerlei spelletjes gingen doen. De familiedag begon echter met een hardloopwedstrijd van 1,5 kilometer. Een aantal fanatieke deelnemers uit onze groep (zowel jongens, als meiden) wilde wel hardlopen. Op de helft bleek wel hoe zwaar het was, want hardlopen op hoogte liet ons wel even zweten. Gelukkig werden ze door hun projectgenoten aangemoedigd en kwam iedereen over de finish. Daarna was het tijd voor een soort kerkdienst. Er werd gezongen en gedanst, met als hoogtepunt het optreden van de groep. Daarna was het tijd voor het spellencircuit. Ons was gevraagd ook een spel voor te bereiden. Met veel enthousiasme hebben we de teams tegen elkaar laten spijkerpoepen. Oh ja, en dat we het zelf elke ronde voor moesten doen, was ook niet ergwink. De sfeer zat er goed in! 's Middags was er vrije tijd en 's avonds was het tijd voor een worshipavond. In een enorm groot huis van een Amerikaans zendelingsechtpaar kregen we eerst een maaltijd waarna we Engelse liederen hebben gezongen. Een fijne en bijzondere avond.

Maandagochtend hebben acht van de groep een bezoek gebracht aan een weeshuis. De liefkijkende kinderen werden volop geknuffeld en de verhalen van de kinderen en dingen die ze op jonge leeftijd al hebben meegemaakt, kwamen binnen. 's Middags was iedereen weer op de bouw te vinden en was de eerste primeur een feit. Eindelijk kon de eerste steen worden gelegd!! Niet dat we de afgelopen week hebben stilgezeten hoor! Maar het naar boven slepen van het zand en de stenen en het storten van de eerste ringbalk behoorde tot het voorbereidende werk. Iedereen was dan ook ontzettend blij dat we eindelijk konden gaan metselen. Nou ja, iedereen... De een kon het beter dan de ander, maar aan het eind van de dag had iedereen het toch redelijk onder de knie! Na een lange bouwdag was het tijd voor ontspanning. We zijn naar een voetbalveld gegaan, waar we een uurtje tegen elkaar hebben gevoetbald. Het fanatisme spatte ervan af en iedereen keerde moe en voldaan weer terug naar huis.

De dinsdag kon vanwege het heerlijke ontbijt (met pannenkoeken, ei, fruit en brood) al niet meer stuk. En voor Johan, onze technisch leider, al helemaal niet toen hij de bouwdag startte met alleen maar meiden. Op de school in La Verbena werd in de ochtend namelijk een mannendag georganiseerd door de mannen van onze groep. Ze hebben 125 jongens vermaakt met touwtrekken, spijkerpoepen, penalty's schieten, voetballen en het kat en muisspel. Een georganiseerde chaos, zoals de mannen het zelf omschreven. 's Middags werd er door de hele groep volop gemetseld en vlogen de muren omhoog. Fijn om ineens zoveel vooruitgang te zien! 's Avonds hadden we serieuze avond, waarbij we in drie groepen over het onderwerp vertrouwen hebben gesproken. Een avond vol diepgaande gesprekken!

Vandaag (woensdag) hadden we een bouwbreak en maakten we een cultuuruitstapje, om even weg te zijn uit de stad en een beter beeld te krijgen van het belang van ons werk hier. We reden naar Camp Canaan (40 minuten rijden, wat door file 2 uren werd). Kinderen van verschillende AMG-scholen komen een week naar dat uitgestrekte en mooie kamp, waar ze de tijd van hun leven hebben. De locatie midden in de bossen maakt het een bijzonder plek waar kinderen een geloof- en vrijetijdsprogramma krijgen. Ze hebben daar Bijbelstudies, onderwijsactiviteiten, een kampvuur en kunnen daar zwemmen, voetballen en basketballen. De eigenaar van het kamp vertelde indrukwekkend over zijn geloof en over de plek waar we waren. Velen van ons werden door zijn verhaal diep geraakt en het was dan ook erg lastig om het droog te houden . 's Middags reden we door naar een foodcentre van AMG-Guatemala. In dit centrum krijgen kinderen te eten, wat wij dit keer mochten uitdelen. Daarna zijn we in vier groepen op huisbezoek geweest. Middenin de bergen, een indrukwekkende belevenis wat velen van ons niet snel zullen vergeten. Moe, maar voldaan keerden we weer terug naar huis waar ons een rustige avond te wachten stond. Met ons gaat alles goed!

Lieve groet vanuit Guatemala!

 

https://www.facebook.com/amgguatemala/videos/10155257217567481/

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/247974219039058

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/248592772310536

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/248866355616511

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/249340905569056

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.