GU117 | Op grote hoogten

Geplaatst op 24 jul 2017 - 00:46

De groep geniet heel erg in Guatemala, de bouw bereikt grote hoogten, de kinderen vinden ons nog steeds leuk en het cultuursnuiven is nog steeds in volle gang. De groetjes vallen bij iedereen in de smaak. Daarom doet iedereen onderaan het nieuwsbericht persoonlijk de groetjes terug! 

Donderdag, vandaag werden we vredelievend wakker gemaakt door onze technisch leider. Na een fijne GMG (goede morgen gesprek) was het weer tijd voor ontbijt met rijstepap. Er ontstaan steeds meer manieren om dit 'lekkers' naar binnen te werken. Fruit in plakjes er doorheen of gewoon een dikke laag suiker. De bouwschoenen werden aangetrokken en het was tijd om naar de bouwplaats te vertekken.Vandaag waren er twee kinderwerkprogramma's. 's Ochtends werd het Bijbelverhaal van 'het verloren schaap' met de wat oudere kinderen bij de school behandeld waar we bouwen. 's Middags kwam het kinderwerk met als onderwerp 'de storm op het meer van Galilea' aan bod op de school in La Verbena. De kinderen genieten enorm van ons kinderwerk. Zoals de directeur van La Florida zei: "Jullie maken de kinderen erg gelukkig!" Daar doen we het voor! Ondertussen werd er door de rest van de groep hard doorgebouwd met als resultaat dat aan het eind van de dag alle muren vier hoog zijn. Het mooie uitzicht verdwijnt, maar dat vindt niemand erg. Er is eindelijk een snelle vordering te zien!smiley Tijd om te chillen was er 's avonds niet. Er kwam een vrouw langs die ons een uur Zumba les ging geven. Iedereen deed fanatiek en enthousiast mee. De zweetdruppels vloeiden rijkelijk. Want goh, wat hadden de meesten dit onderschat. 

Ons ontbijt met ei ging er vrijdag goed in. Vandaag waren in de ochtend de kleinste kinderen aan de beurt voor het kinderwerk in La Florida (bij de bouwplaats). Ze hadden maskers gemaakt die bij het Bijbelverhaal van 'de Ark van Noach' goed van pas kwamen. Vrijdagmiddag was de sportdag in La Verbena, waar door een aantal deelnemers een vierkamp werd georganiseerd. Er werd touw getrokken, blind gevolleybald, een estafette gedaan en getrefbald. En een potje voetbal kan natuurlijk niet ontbreken. Op de bouw is ook vrijdag weer een flinke slag geslagen. We zijn allemaal erg tevreden over de vooruitgang. 's Avonds stond er niets op het programma. De vrije tijd werd echter goed besteed voor het schrijven van candlelight gedichten.

Zaterdag konden we eindelijk uitslapen! Kwart over zeven ging de wekker (beter dan elke dag kwart over zes!). Er stond een zware vulkaanbeklimming op het programma. In onze twee, inmiddels vertrouwde, busjes werden we richting de vulkaan gereden. De haarspeldbochten brachten ons al op een flinke hoogte van zo'n 1900 meter. De hele groep had zin in de beklimming en nadat we twee gidsen hadden gekregen, begonnen we fanatiek aan de wandeling. We liepen in stijle bochten door een soort bos omhoog. Boomstronken hier en glijdende steentjes daar. Halverwege werd de groep gesplitst. Een aantal nam de korte zware beklimming naar het eindpunt en een aantal namen de lange wat vlakke route naar boven. Uiteindelijk bereikte iedereen de top van de vulkaan... Nou ja de top... Het eindpunt was op iets meer dan 2300 meter. De echte top was nog een aantal honderd meter hoger, maar daar mogen alleen lokale mensen heen. Maar de toeristentop (op 80% vd gehele vulkaan) hebben we allemaal bereikt! Toppers! Boven werd geluncht, over de lavastenen gelopen en hebben we marshmallows gebakken (ja echtlaugh). Daarna was het tijd om weer naar beneden te lopen. Onze knieën en kuiten werden goed op de proef gesteld. Maar even afwachten hoeveel spierpijn we morgen hebben... 's Avonds was het tijd voor de candlelight avond. Er waren veel gedichten geschreven. In een donkere setting met waxinelichtjes werden de gedichten voorgelezen. We hebben smakelijk gelachen! Wat een dichttalent zit er in deze groep!

Dan nog even over vandaag (zondag). We mochten vandaag nog langer uitslapen dan gister en wel tot kwart voor acht! Ondanks dat begon vandaag voor de meiden zoals ze zelden tot nooit hebben meegemaakt. Op de te wekken tijd werd er op de deur geklopt. De zes jongens van de groep kwamen achter elkaar de kamer binnengelopen en brachten ons ontbijt op bed!! Ze waren een halfuur eerder opgestaan en hebben pannenkoeken gebakken. We kregen een bord met een pannenkoek, een broodje en een gekookt ei. Daarbij nog een glas sinaasappelsap en een kop thee. Wat boffen wij even dat we de leukste jongens mee hebben op project! Wat een helden!smiley Onze dag kon niet meer stuk. We trokken onze nette kleren aan en gingen naar de kerk. Een andere dan afgelopen zondag. De kerk kunnen we vanaf ons dakterras zien en lijkt echt enorm. Dit werd bevestigd toen we ervoor stonden. Het zag eruit als een voetbalstadion (niet overdreven!). Binnenin de kerkzaal (uuuh een soort theaterzaal waar 12.000 mensen in kunnen) keek iedereen zijn ogen uit. De dienst was geheel in het Spaans, maar gelukkig hadden we Engelse vertaling op een koptelefoon die we kregen. Een dienst vergelijkbaar met een Baptisten/Evangelische gemeente in Nederland. Phill had ons graag meegenomen naar een kleinere kerk in de community maar helaas is dat niet mogelijk. De hele middag hadden we vrije tijd. Nu ons snel klaarmaken voor de worshipavond. Dezelfde als vorige week waar we ook weer gaan eten. 

Met ons gaat nog steeds alles goed! Het enthousiasme zit er goed in! Lees hieronder vooral de persoonlijke groetjes!

Dikke knuffel van ons allemaal uit Guatemala!

Ps. Dagvermaak: het antwoord van de persoon die de vis heeft, is de Duitser!

De groeten terug:
Altina: Lieve mensen, uiteraard heb ik het prima naar mijn zinsmiley Bedankt voor alle groetjes en de groeten terug.
Johan: Bedankt voor de lieve berichtjes en updates. Groetjes terug!
Ymkje: Lieve mensen, met mij gaat het top. Helemaal in mijn element. Dit reizen bevalt me wel, als je me kwijt bent, weet je waar ik zit!
Myrthe: Lieve mensjes, wat tof dat het zo goed gaat met Paulina. Hier gaat het goed. Ben de vulkaan opgekomen! Mag Clif mee naar Schiphol? Love youheart
Mirthe: Lieve papa en mama, dankzij jullie kon ik makkelijk de vulkaan op! Fijne vakantie samen. Liefs.
Thomas K: Bedankt voor alle groetjes! Met mij is nog steeds alles goed. Tot snel allemaal! En gefeliciteerd mam!
Thomas B: Hele leuke, bijzondere tijd hier! Kijk ernaar uit om jullie alles te vertellen, tot snel!
Karina: Lieve allemaal, wat sturen jullie lieve groetjes! Doet me elke keer weer goed. Met mij alles goed!smiley Enorm naar mijn zin hier. Tot snel en een dikke knuffel!
Geert: Lieve allemaal, Het gaat goed. Nog niet ziek. Dikke kus aan Menno. Ben er zo weer hoor.
Hugo: Hoi hoi allemaal! Ik wil even zeggen dat ik hier een geweldige tijd heb! En Jet: Bedankt voor de super lieve en grappige groetjes! Tot zaterdag!smiley
Isa: Lieve mama, papa, Lara, Tavi, bedankt voor de groetjes. Ik hou van jullieheart Hier alles goed. Leuk dat Tavi kan zwemmen, y hablo un poquito espagnol. De rest ook bedankt
Julia: Lieve allemaal, gaat super hier! Bedankt voor alle leuke berichtjes. Tot snel xxx
Gerben: Mam, pap, Helga, Richard, Lisa, Lucas, Sybren en Helma de groetjes!
Melanie: Allemaal bedankt voor de lieve berichtjes, ik heb het hier heel erg naar mijn zin. O en Sven geef Cutie maar wat extra aandachtwink En doe de groetjes aan je ouders en zus. Tot snel
Louise: Hi pap, even dat je het weet. Ik zit dus in Guatemala. Hoop dat jullie een fijne vakantie zullen hebben komende week.

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/249872672182546

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/250250708811409

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.