GU217 | Indrukwekkende vulkanen

Geplaatst op 16 aug 2017 - 11:05

De groep heeft weer van alles meegemaakt. Naast een update van de afgelopen dagen, ontvingen we vanuit Guatemala ook de persoonlijke groetjes van iedereen terug! 

Zondag:
Zondag moesten we een half uur eerder op staan, dus stond iedereen om half zes al naast zijn/haar bed, omdat we een Family Day hadden bij La Florida (de school waar we bouwen). Er werd ons verteld dat we tenten en stoelen moesten klaar zetten.
Na een lekker ontbijt kwamen we aan bij de school en konden we vrijwel meteen beginnen met de taken die ons te wachten stonden. De Family Day betsond uit verschillende dans en zang acts die werden uitgevoerd door de kinderen en leraren van de school, deze acts werden bijgewoond door de ouders van de kinderen en eventuele broers en/of zussen. Natuurlijk wisten we dat we niet achter konden blijven en dus hadden we de avond ervoor 3 nummers geoefend, namelijk: de kabouterdans, het vliegerlied en chu chu wa.
Na ook ons optreden te hebben voorgedragen aan de overige gasten was het onverwachts tijd voor een kleine confetti oorlog tussen de kinderen en onze groep. Iedereen ging elkaar hard te lijf met de confetti eieren en het was dan ook een vrolijke bende aan het einde.
Toen de orde deels was wedergekeerd was het tijd voor het middageten. Het eten bestond uit een tacoschelp met bruine bonensaus of tomatensaus met veel kruiden en ui. Toen ook dit lekkere middageten bij iedereen achter de kiezen zat, was het tijd om op te ruimen.
Door alle confetti was dit even iets langer werk, maar geen klus is voor GU217 te groot, dus ook dit pakten we met beide handen aan. Nadat alles was opgeruimd, gingen we terug en hadden we een vrije middag voor de boeg, iets dat de meesten gebruikten als het perfecte slaap-inhaal-moment. Later die middag stonden Phil en Sam klaar om ons naar de worship avond te brengen. Hier keken de meesten naar uit omdat er hotdogs waren als avondeten. Toen we aankwamen bleek er niet alleen hotdogs op het menu te staan maar ook bruine bonen, paprika en guacamole (waar volgens koen geen smaak aan zat!) met een soort chips. Na een leuk avondje zingen en dansen was het tijd om weer naar het guest-house te gaan. Iedereen ging vrij snel naar bed omdat er de volgende dag gewoon weer gebouwd moest worden.

Maandag:
Over maandag heb ik eigenlijk weinig te vertellen omdat het een doorsnee werkdag was. Maar omdat dit voor de lezers niet leuk is probeer ik er toch wat van te maken. We gingen voor de verandering met z'n allen naar Verbena omdat er bij La Florida geen
werknemers waren, in verband met een feestdag. Na een korte uitleg van wat er allemaal gebeuren moest, konden we aan de slag. Door de grote hoeveelheid aan mankracht werden er soms ook andere taken uitgedeeld, taken die niks te maken hadden met het aanleggen van het pad. Hier is voor de belangstellenden een overzichtje: er is die dag beton gestort, er is grond gelijk gemaakt, er is vuilnis opgehaald met daarbij de nodige kakkerlakken, er is gestuukt en de werkplaats is leeggehaald. Al met al was het een gezellige middag in Verbena waarmee we erg zijn opgeschoten met van alles en nog wat.

Dinsdag:
Vandaag hadden we een tussentijdse activiteit, namelijk het bewandelen van de Pacaya. Nu kan ik u/je vanaf hier horen denken, ''Huh wat is de Pacaya?" De Pacaya is 1 van de vele vulkanen die dit land rijk is en ligt ongeveer op een uur rijden van ons huis.
Iedereen had veel zin in deze tocht en ging dan ook met een glimlach de bus in. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming kon de tocht van ruim 2 kilometer beginnen. Voor de meesten thuis is ruim 2 kilometer niet zo ver, echter is dit wel ver als het pad waarop je loopt omhoog gaat. Tijdens de tocht naar boven kregen sommige mensen het er best zwaar mee, maar door toch keihard door gebikkeld te hebben heeft iedereen de top bereikt. Toen we boven waren, konden we genieten van een spectaculair uitzicht over de vulkaan en de rest van het uitzicht. Vrijwel iedereen was onder de indruk toen de vulkaan begon te roken en stenen begon te spugen onder het geluid van harde knallen. Na enige tijd konden we er voor kiezen om nog verder richting de vulkaan naar een bed van lava gesteente te gaan, maar dit was bijna een uur extra lopen. Toen de groep werd opgesplitst in twee groepen kon de verdere tocht beginnen voor groep 1, groep 2 zou blijven waar ze waren een daar de rest weer opwachten. Al snel kwam groep 1 aan bij het gedroogde lava en na wat toeristische foto's liepen we verder naar een andere plek waar er vooral hete lucht uit de grond kwam. Onze gids ging klaar staan met lange prikkers en met een zak spekkie's, deze konden we smelten boven de hete luchtgaten in het gesteente, en later lekker opeten. Nadat we al een tijdje aan het genieten waren van de spekkie's liepen we weer terug naar de verzamelplek om samen met groep 2 weer naar beneden te lopen. Eenmaal beneden hadden we even tijd om ons lunchpakket op te eten en voor een sanitaire stop. Toen dit allemaal was gebeurd, gingen we weer de busjes in en kwamen we rond half 4 weer thuis aan. Ook in de rest van deze middag en avond zijn we vrij en dus vermaken we ons met schrijfwerk, spelletjes, slapen, lezen en praten.

Dit was het bericht van de afgelopen dagen.
Het bovenstaande bericht is geschreven door de guppy van de groep, Daan.
Hierna volgen korte berichten voor het thuisfront, door de deelnemers zelf.
Om een niet al te lang bericht te maken is besloten dat elke deelnemer 2,5  regel mag typen?

Berichten voor thuis:

Hey alle vier! Hier gaat alles goed en het is erg gezellig binnen de groep! Ik mis vooral Lisan, Hummer en Nederlandse eten heel erg! Jullie ook wel hoor haha.... tot dinsdag!!!!
Veel groetjes Daan!!!

Hey lieve mensen! Dit is echt een geweldig land en een geweldige reis. Ik heb het erg naar mijn zin, maar mis jullie wel en vind de groetjes erg leuk! Annika en Hanna: heel veel plezier in spanje. Knuffels en kusjes Geke.

Hai lieve mensen thuis! Het is hier super mooi en ik vermaak me prima! Nog maar een paar dagen en dan hebben jullie weer last van me ;p Thuis zal ik wel meer vertellen, mis jullie wel hoor! Love you all! Adieu X CarMUN

Hoi lieve allemaal, alles gaat goed met mij. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin en ik zal er thuis uitgebreid over vertellen. Ik mis jullie wel, vooral jou mama (papa en Damian natuurlijk ook hihi) Tot snel! Dikke kus & knuffel Joelle.

Hey lieve familie en vrienden. Alles gaat helemaal goed hier, het land is leuk, de sfeer is leuk, en stiekem wil ik nog niet naar huis, maar ik mis jullie wel. En ik kijk er naar uit om alle verhalen te vertellen. Tot dinsdag! knuffels van Silvia.

Hey allemaal! De afgelopen 2 weken waren onwijs gaaf. Over 1 week zijn we alweer thuis. Mama, sla de cola en pesto maar alvast weer in. En doe de groetjes aan opa en oma. Tot snel! Groetjes Maud.

Hallo mensen van het goede leven! De verhalen krijgen jullie thuis wel! Ik mis jullie en heb zin om jullie allemaal weer te zien! BLIJF ALLEMAAL GROETJES SCHRIJVEN! En voor als je me komt halen pls neem chocolade mee! xxx Madelon.

Hallo lieve mensen. Alles gaat goed met mij. Ik vermaak me hier prima en wil het liefst nog niet naar huis, maar ik mis jullie allemaal wel en kijk er naar uit om jullie weer te zien. Thuis zal ik alles vertellen en bedankt voor alle leuke groetjes. Liefs Sharon

hallo allemaal, ik heb het hier reuze naar mijn zin en heb eigenlijk nog helemaal geen zin om naar huis. net als vorige keer dus, haha. bedankt voor alle lieve groetjes van iedereen. een stuk meer dan de vorige keer. heel veel liefs, martje

Hallo lieve ouders en gebroeders, het is hier veel te leuk. Ik mis jullie vrijwel niet :). Ik heb wel heeel veel te vertellen, dus wees voorbereid. Oja, en Flo.... Gefeliciteerd hé! Ik heb al iets leuks voor je gekocht. Groet, Kai

HEY, bedankt allemaal voor jullie lieve groetjes! Ik heb het hier onwijs naar m'n zin, we hopen bijna dat de vulkaan uitbarst zodat we nog een week kunnen blijven. Ik ga nog even dik genieten hier. Ohja, leeft Arie nog. KUS Isa!

Hoi mensjes, het gaat hier goed. Ben nog niet ziek geworden. Heb zelfs m'n eigen wasje gedaan. Ik heb zelfs drie uur gelopen naar de vulkaan met mijn niet-bestaande conditie. Neem de hond mee. Groetjes Anneli!

Lieve allemaal, wat hebben wij het geweldig hier. Gelukkig heb ik nog genoeg onderbroeken voor de rest van de week. Tenzij de vulkaan uitbarst, dan zijn wij helaas noodgedwongen hier langer te blijven. Dikke kus en tot snel, Lotte

Hoitjes, nog minder dan een weekie hier. Gelukkig is t wc papier nog niet op dus komt goed. Kan hier nog wel een tijdje blijven dus we wachten op de vulkaanuitbarsting... Waarschijnlijk tot snel maar misschien ook niet, Liefs Ivan

Super leuk die groetjes van iedereen! Probeer jullie allemaal zo min mogelijk te missen en dat gaat me verrekte goed af! Heb het echt onwijs naar mijn zin en ook ik hoop op die vulkaan uitbarsting! Hou van jullie! Dikke kus Kim.

Hey hallo, ik mag maar 2,5 regel typen dus ondertussen ben ik er al 1 aan het verspillen. Ondanks deze regel wil ik toch nog wat zeggen: Tis goed dooi en onmeunig gezellig hier. Nou tot over een week! Kallum ah en liefs Linda

Moi, muj kiekn, de Twentse woorden hierboven heb ik deze lieftallige dame geleerd #trots. Tot nu toe een onmeunig mooie reis waar ik veel ervaring heb op gedaan. Maar ik mis wel een stukje droge worst en een groene knuppel... Groeten Koen

Hoi iedereen! Ik heb hier al heel veel nieuwe dingen geleerd: Twents (vloeiend), Spaans, metselen, beton storten, enz. Het eten is hier erg lekker, maar ik eet de komende jaren geen rijst met bonen meer. Tot dinsdag. Liefs, Petra

Dag allemaal, we vermaken ons prima. Tot nu toe samen 20 muggebulten, maar nog steeds goed te passe. De Elzinga humor doet nog steeds z'n werk. Iedereen is besmet met dit aangename virus. Vooral Geke (Elzinga). We verlangen naar de kookkunsten van mama en een lekker koud Grolsch biertje. We verwachten dat alle klusjes thuis geklaard zijn ;). Ter informatie voor Norman, Robinus en Thimo: hier is geen dartbord te plaatsen. We zijn hier nog 4 dagen, voordat we jullie onze verhalen kunnen vertellen. Tot dinsdag. Lars, Niels en Rene.

Hallo allemaal, bedankt voor de berichtjes! Het is hier erg leuk. De bouw gaat goed en de avondprogramma's zijn geslaagd dus we zijn erg tevreden. De tijd gaat zoals gebruikelijk te snel maar tot gauw! Liefs, Rebecca en Merijn

Hoi allemaal! Leuk om jullie groetjes te lezen. Het is hier erg leuk. Jullie mogen eventueel m'n vliegticket om laten boeken -op jullie kosten- zodat ik nog een rondreis door Zuid-Amerika kan maken. Anders tot dinsdag! Liefs, Lieke

Hallo alle lieve mensen thuis, ik vermaak me prima en mis jullie stiekem wel een klein beetje. Mama, Rick, Jorn en Cas veel plezier in Oostenrijk! Tot dinsdag dikke kus en knuffel Indy (De groetjes zijn erg leuk!)

Lieve allemaal, Bedankt voor jullie leuke en lieve groetjes. Ik geniet hier van alle mooie kansen die God geeft! Het land is prachtig, de mensen gastvrij en de sfeer in de groep is super, wil hier best wat langer blijven :). Love you all! Caroline.

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/262711140898699

https://www.facebook.com/guatewilsons/posts/262708277565652

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.