GU218 | 'Duurt lang...'

Geplaatst op 22 okt 2018 - 11:32

Weekend in Guate! Dat betekent: volop cultuur snuiven.

Het afgelopen weekend stond voor de groep volledig in het teken van cultuur. Vanwege de verwachte regen was het niet verantwoord om naar de vulkaan te gaan, dus vertrokken we al vroeg naar Panajachel. De stemming in de bus zat er al goed in, hadden we nou een lekke band of niet (Marlies?). Laten we het er op houden dat het wegdek z'n beste tijd gehad heeft... Na een busrit van 3 uur kwamen we aan bij Reserva Natural om te ziplinen of een wandeling door de natuur te maken. Aldaar zat iedereen algauw met zijn gezicht in de telefoon want daar bleek Wi-Fi te zijn. De lunch met nacho's smaakte heel goed, we konden met gevulde buikjes op weg naar het idyllische lake Atitlan. Het uitzicht op de vulkanen was prachtig en de freetime op de markt werd goed benut. Hier bleek al gauw dat een aantal van ons geboren handelaars zijn, de nodige souvenirs werden hier gekocht voor een mooi prijsje.

Als je denkt dat we in Nederland veel en lange files hebben, dan ben je nog niet in Guatemala geweest! De terugweg was lang, de regen viel met bakken uit de lucht maar de buschauffeur hield het hoofd koel in de smalle straten, met de modderstromen en traffic. Na een zeer mooie dag, sloten we dag af met pizza.

Op zondagchtend gingen we naar een kerkdienst. Iedereen zag er mooi uit, dames in jurk of rok en de mannen in een broek met blouse. In de bus reden we achteruit weg, de chauffeur keerde de bus, maar door het vele draaien kwam de bus vast te zitten in de drassige grond. Iedereen uit de bus, toen iedereen achterin de bus, van alles werd geprobeerd tot uiteindelijk de mannen planken, scheppen gingen halen en met veel duw- en trekwerk kwam de bus los. 
Bij de kerk aangekomen (ruim een half uur later) ontvingen we een warm welkom. Bijzonder om daar als groep aanwezig te mogen zijn. Wij zongen de gemeente toe met het lied 'ik zal er zijn' en 'Ten thousand reasons'. Ook mochten we in groepjes kindernevendienst geven. We leerden de kinderen 'lees je bijbel' in 3 talen. Het was een bijzondere ervaring.

Na de lunch stond er een bezoek gepland aan Iximché, de Maya ruïnes. Een geschiedenis verhaal over het ontstaan van Guatemala en de verschillende tradities. De avond werd afgesloten met een bijbelquiz. De winnaar van de quiz was het fanatieke A-team. Hiermee brachten ze de preek van vanmorgen in de praktijk om de bijbel als fundament te gebruiken.

We voelen ons gezegend dat het weer meeviel en we weer veilig in Camp Canaan mochten terugkomen. De sfeer in de groep is goed, er is tijd voor een goed gesprek maar ook zeker voor een lolletje. We hebben er zin in om morgen weer aan het werk te gaan.

Groetjes van hoofdleider Marleen

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.