GU218 | Eindelijk....

Geplaatst op 25 okt 2018 - 10:47

De deelnemers van GU218 hebben het ontzettend naar hun zin! Het kinderwerk is gestart, de eerste steen is gelegd en de bekende interland Guatemala-Nederland is gespeeld. Lees verder voor de uitslag!

Nadat er op maandag een nationale feestdag was en op dinsdag ons dagprogramma bestond uit bouw en cultuur is er nu op woensdag eindelijk tijd voor de kinderactiviteiten. Nou ja, kinderen.... de jongeren zijn tussen de 13 en 17 jaar en zoals gisteren ook geschreven niet alleen meisjes, maar ook jongens. Het programma moest dan ook een beetje worden omgegooid en inmiddels zijn we daar al een beetje aan gewend geraakt. Niks is zoals het hoort te gaan en tijd is.... relatief in Guatemala.

De activiteiten van de ochtend bestonden uit verschillende 'Hollandse' spellen. Stoelendans, beker gooien, poortbal, spijkerpoepen, ballonnenrups, pong en een estafette. Na de uitleg langs alle stations, gingen ze in groepjes uiteen. De jongeren waren super fanatiek. Het winnende groepje ging nog het finalespel aan tegen teamNL en.....we verloren ☹

Ook de bouwwerkzaamheden gingen deze morgen door en bestond uit opnieuw vlechtwerk van de constructie voor de fundering en daarnaast kon er gestart worden met het leggen van de 1e blokken steen. Het gaan opbouwen geeft iedereen voldoening en met volle moed gingen we aan het werk.

Lisette en Marleen bezochten deze ochtend een lokaal ziekenhuis. Opvallend veel mensen in de wachtkamer; slechts 4 dokters aanwezig. Met de medisch directeur, tevens arts, konden we veel uitwisselen over de verschillen in gezondheidszorgsystemen. Het bezoek werd als heel speciaal ervaren.

In de middag hervatten we de bouwwerkzaamheden, echter er is te weinig werk voor de hele groep. Een aantal kunnen dan ook even de nodige uurtjes bijslapen.

16.30 de voetbal Interland GUA - NED. We startten met een teamfoto en daarna start de wedstrijd. Het was al gauw duidelijk, ze waren gewoon beter en de doelpunten vlogen ons om de oren. We gaven niet op en kwamen dan ook terug met twee tegen doelpunten. Nadat José Luis de laatste 5 minuten floot, was het 1e gemaakte doelpunt van het winnende team. En , jaaaa wij hebben gewonnen!
Het zwembad was schoon en dus sprongen we na de wedstrijd nog even het zwembad in.

Het avondprogramma bestond uit het gezamenlijk eten met de jongeren en daarna gingen we bij het kampvuur samen zingen en bidden. De jongeren waren erg ontroerd en zochten bij ons troost. Een emotioneel en bijzonder moment waarbij veel van ons een arm om de jongeren heen sloegen en hun schouder aanboden om op uit te huilen. Nadat het kampvuur werd afgesloten met de meegenomen marshmallows, gingen we terug naar ons eigen onderkomen waar de avond gezellig werd afgesloten met wat spelletjes. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.