GU218 | 'Mixed up'

Geplaatst op 24 okt 2018 - 10:41

Een afwisselende dag in Guatemala met een conditietest, rondvliegende zweetdruppels, kinderwerk en huisbezoek!

Vandaag zijn we verder gegaan met de werkzaamheden op de bouw. De betonmolen was defect, waardoor we het beton met de hand moesten mixen. Dat was een flinke klus. Tegelijkertijd moesten we zand tegen de berg op kruien. Vele zweetdruppels vlogen in het rond en de conditie werd flink getest. 
Na de koffie splitste de groep zich op. Er stond een bezoek aan de Nimjayschool op de planning. De andere groep ging tot de middag door met de bouwwerkzaamheden.

Bij de school kregen we een korte rondleiding en vertelden ze wat ze daar doen met de kinderen. Na de heerlijke lunch, kip, pasta en tortilla's, kwamen de kinderen. We mochten de kinderen welkom heten met een high five. Iris had voor deze gelegenheid geitenwollen sokken en klompen aangetrokken. De leiding en de kinderen hebben ze ook nog aangetrokken. Het was een heuse attractie. Tijdens het eten van de kinderen was er gelegenheid om contact te maken met de kinderen. Na het eten hebben Arjan en Ellen de kinderen het liedje 'hoofd-schouders-knie en teen' geleerd, eerst in het Spaans en daarna in het Nederlands. De kinderen hadden er zichtbaar plezier in.
Vandaar uit gingen we in 4 groepen op huisbezoek in de nabijgelegen omgeving. In dit dorp was de armoede duidelijk te zien. Dit heeft diepe indruk op ons gemaakt. 

Eenmaal terug op camp Canaan waren de kinderen inmiddels gearriveerd. Dit was niet helemaal wat we verwacht hadden. Het bleek een gemixte groep van jongeren vanaf 13 jaar te zijn. Tijdens het diner hebben we de jongeren al iets beter leren kennen. Na de afwas hebben een aantal van ons nog een potje basketbal met ze gespeeld. Een mooie gemixte dag met bouw, cultuur en kinderen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.