GU218 | There are no goodbyes

Geplaatst op 27 okt 2018 - 16:05

Nog eenmaal een mooi dagverslag van de groep. Het is hun laatste dag in Guatemala. Of misschien toch niet...?

"Vandaag was het een dag van afscheid nemen. We startten de dag met een gezamenlijk ontbijt met de jongeren. Daarna gingen we in groepjes uiteen om te spreken over het thema 'Hartenwensen'. Mooie gesprekken waren er in de afgelopen week. Toen was het tijd om in te pakken, maar... de jongeren vertrokken eerder. Dus het moment van echt afscheid nemen en de nodige laatste foto's met enkele jongeren werden nog snel gemaakt. De jongeren hadden nog niet echt zin om te vertrekken en elke keer kwamen ze weer uit de bus. Uiteindelijk vertrokken ze na de nodige laatste 'hugs' en 'kisses'. Nadat alles was ingepakt volgden de laatste fotomomenten en had Simon nog een aandenken gemaakt voor Phil en Carlos, een steen met een cementen hart. Daarna moesten we toch echt afscheid nemen van José, Orfa en Campamento Canaan. Misschien komen we ooit nog terug...?

Ons 1e bezoek op deze laatste dag in Guatemala was een koffieplantage. We kregen een rondleiding van Phil en hoorden hoe het proces ging van het plukken van de vrucht tot aan de koffieboon. Hierna vervolgen we onze reis naar Antiqua. We stopten bij het beroemde uitzicht over de oude stad en het kruis. Voordat we de 300 treden omhoog gingen, kregen we de vraag wat we achter wilden laten in Guatemala bij het kruis. Symbolisch namen we een steen mee de berg op en mochten we boven onze extra ballast neerleggen bij het kruis! Hier zongen we gezamenlijk het lied De Rivier. Prachtig hoe we zo persoonlijk een stap mogen zetten voordat we weer richting Nederland gaan. We vervolgden onze weg voor een lunch bij de McDonald's. We genoten van de heerlijke burgers met patat en cola. Ons laatste uitstapje was naar de lokale markt, waar we lopend heen gingen. Hier gingen we onze laatste Quetzals opmaken aan souvenirs. Met volle tassen reden we om vijf uur terug naar de guesthouse en hadden we nog even tijd voor onszelf. Ons diner bestond uit fried chicken en cola met als toetje ijs! Voordat we nog een paar uurtjes kunnen slapen, sloten we dag af met een pubquiz.

We vliegen om 6:00u richting Houston en dan is onze reis ook echt bijna voorbij en wie weet komt er ooit een dag dat we nog een keer naar Guatemala vliegen!

Tot gauw"

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.