HA117 | Bijzonder vers menu in Haïti

Geplaatst op 31 jul 2017 - 09:19

Marktbezoek, zingen, bouwen, te veel om alles in een bericht samen te vatten!

Hier weer een verslag uit het warme Haïti. De afgelopen dagen is er weer veel gebeurd. We hebben vrijdagochtend   een markt bezocht waar je bij de vleesafdeling aan de bijgeleverde kop en poten van het dier waar het vlees van was kon zien dat het om vers (lees: diezelfde dag nog geslacht) vlees ging. Op weg naar de volgende straat passeerde ons een vrouw met een bijzonder vrachtje op haar hoofd: de kop van een geslachte koe! Verder kon je er allerlei  groenten, fruit, medicijnen zonder recept en hoeden kopen. Een van onze kokkinnen loopt de afstand naar deze markt (13 kilometer heen en alle 13 weer terug) twee keer per week om onze boodschappen te halen.

Vrijdagavond hebben we met de hele groep het lied 'Zoek eerst het koninkrijk van God' in canon gezongen in de openluchtdienst die pal voor onze slaapzalen wordt gehouden. En al zeggen we het zelf: het klonk als een heus gelegenheidskoor! Daarna bleven we nog even bij de dienst om een paar liederen mee te swingen en dat ging niet te zuinig! Wij Nederlanders hebben ons vol overgave gemengd in de massa dansenden. Het staat op film voor degenen die niet geloven dat wij Nederlanders daartoe in staat zijn. ?

Zaterdag is eerst een groot deel van de groep nog naar de bouw gegaan omdat we vrijdag geen volledige bouwdag hadden gehad door het marktbezoek. Degenen die "thuis" bleven, waren getuige van de slacht van de geit die we die avond bij het avondeten zouden krijgen. Smiddags waren er diverse culturele activiteiten, zoals ezeltje rijden (het gangbare vervoermiddel en lastdier hier), het Haitiaanse volkslied aanleren en oefeningen met water dragen op het hoofd.

Toen we 's avonds moe en hongerig aan tafel gingen, bleek bij het buffet niet alleen het vlees van de geit aangeboden te worden, maar konden ook de hersenen, de ingewanden en de kop met oogbollen worden geproefd! Velen van ons hebben zich met goede moed aan de hersenen en ingewanden gewaagd. En ze smaakten heel goed!

Zondag hebben we de dienst in de kerk hier op het terrein meegemaakt. Deze duurde maar 2,5 uur, dus dat viel een half uur mee. Daarna hebben we de groepsfoto gemaakt die bij dit bericht wordt geplaatst. Middag zijn we bij Kyrk en Deborah op bezoek geweest. Heerlijk om weer even op zachte stoelen te zitten!! Heerlijk linzensoep gegeten en van een normaal toilet gebruik gemaakt. Er is soms niet zoveel nodig om gelukkig te zijn... Terug bij de compound de groetjes voorgelezen en nu aan het klaarmaken voor weer een zwoele Haitiaanse nacht voordat de nieuwe bouwweek aanbreekt. Het moge duidelijk zijn: We beleven hier meer dan we in berichtjes kunnen samenvatten. Maar het gaat goed met ons. Warme groeten van ons allemaal en we wachten met smart op de toegezegde Nederlandse koelte die sommige familieleden zouden sturen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.