HA117 | Op weg naar huis

Geplaatst op 8 aug 2017 - 23:39

Hoewel het nog een heel eind reizen is, kan de groep in Haïti er niet meer omheen: ze zijn op weg naar Nederland.

Nog 7500 kilometer, dan is de groep van hoofdleider Elise weer in het, voor Haïtiaanse begrippen, winterse Nederland. Vandaag heeft het team per bus al 350 kilometer van projectplaats Moulin Gouane naar Fermathe afgelegd. In Fermathe, een voorstad van hoofdstad Port-au-Prince, brengt de groep de nacht door in het guesthouse van partnerorganisatie BHM. De groep slaapt er op echte stapelbedden, een ongekende luxe na de nul sterren-accomodatie van de afgelopen weken.

De reis naar Fermathe is bepaald niet vervelend: onderweg genieten de deelnemers van het prachtige uitzicht over het heuvelachtige Haïtiaanse landschap. Vanavond heeft de groep de tijd om voor de laatste keer samen een spelletje te spelen, herinneringenboekjes te schrijven, naar de mooie sterrenhemel te kijken en gezellig samen af te wassen. 

Morgenmiddag om 17.00 stijgt de groep volgens planning op voor hun vlucht naar Parijs. Voordat ze dat doen moet eerst een speciale missie worden voltooid: er moeten nog allerlei souvenirs worden gescoord. Dat gebeurt in een grote souvenirwinkel, niet ver van het guesthouse.

Als alle sleutelhangers, houtsnijwerk, schilderijen en kleden zijn ingekocht is het echt tijd om afscheid te nemen van de coördinatoren en Haïti gedag te zeggen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.