In memoriam: Joop van der Meer

Geplaatst op 11 mei 2019 - 15:10

World Servants-oprichter Joop van der Meer is op 10 mei overleden. Joop is 71 jaar geworden. Laat onder dit bericht jouw herinnering aan Joop of je condoleance achter.

Als jongerenwerker bij Youth for Christ zocht Joop van der Meer steeds naar nieuwe manieren om jongeren te bereiken en betrekken. Een reis die hij in 1981 maakte naar Egypte inspireerde hem om reizen en de ander dienen te combineren tot een concept dat levens verandert. Zo legde hij samen met de Amerikaan Jack Larsson, een goede vriend van Joop, de basis voor World Servants.

Vanaf 1986 organiseerde Joop samen met een aantal bekenden reizen onder het motto 'bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander'. In 1988 werd stichting World Servants Europe officieel opgericht. Dat dit uit zou groeien tot een beweging die meer dan 20.000 levensveranderende reizen zou organiseren, kon Joop toen niet vermoeden. Lees hier meer over 'de droom van Joop'.

Joop blikt terug tijdens grote reünie

Tijdens de viering van 30 jaar World Servants in september 2018 werd Joop als oprichter in het zonnetje gezet. Het publiek scandeerde 'Jopie bedankt', terwijl directeur Jan Bosman hem een bos bloemen gaf. In onderstaande video sprak hij de aanwezigen toe:

 

Dankbaar

Als organisatie zijn we dankbaar voor de basis die Joop gelegd heeft en de impact die zijn werk nog altijd heeft op duizenden jongeren en mensen in projectgemeenschappen. We wensen zijn vrouw Martha en zijn kinderen Gods nabijheid toe.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.