MA115 | Hoogste punt is bereikt

Geplaatst op 21 jul 2015 - 14:07

Tjitske en Benno bellen vanuit een internetcafé naar Nederland. Helaas laat de internetverbinding in het café het niet toe om zelf een verhaal op de website te zetten, daarom een samenvatting van het telefoongesprek.

Er wordt volop genoten van het leven in Mkumbanjara. Het gaat heel goed met de groep, vertelt Tjitske. De bouw is flink opgeschoten sinds er nieuwe stenen zijn om mee te metselen. Beide huizen hebben het hoogste punt bereikt en op beide huizen zal vandaag en morgen het dak geplaatst worden. De groep is gezond en goed gestemd. Er is veel interactie met de lokale bevolking wat maakt dat de deelnemers zich echt onderdeel voelen van de gemeenschap.
De afgelopen week hebben de deelnemers naast het bouwen ook culture uitstapjes gemaakt. Zo heeft er een groepje een kliniek bezocht, een les bijgewoond op een school, of gekookt op de lokale manier, is er een vorig World Servants project bezocht en hebben er huisbezoeken plaatsgevonden waarbij sommige deelnemers ook een nacht zijn blijven slapen.

Zondagmiddag was er een mannen- en vrouwenmiddag georganiseerd samen met de lokale bevolking. De mannen en vrouwen hebben apart van elkaar de middag doorgebracht. De mannen hebben met elkaar gesproken over de hiërarchie in het dorp, hoe dat op dit moment is. Het is interessant om te praten over de verschillen tussen de twee culturen. De vrouwen hebben met elkaar gesproken over het leven in Malawi als vrouw, waarbij ook gesproken is overeenkomsten (typische vrouwen zaken). Deze interactie met elkaar was erg waardevol en bijzonder om mee gemaakt te hebben. De deelnemers werden ook diep geraakt toen er gesproken werd over waar de bewoners zich nu het meeste zorgen om maken in hun leven, het antwoord was honger. Hier wordt je als westerling wel even stil van, hier maken de meeste Nederlanders zich geen seconde druk om. In Nederland heb je dagelijks meer dan voldoende voedsel binnen handbereik, je kunt te kust en te keur bij verschillende supermarkt ketens voor goede, verse en voedzame ingrediënten voor een lekkere maaltijd. Maar in Malawi maakt men zich dagelijks zorgen of ze die dag wel een maaltijd kunnen eten, de zorg of de oogst wel goed lukt. Deze bijzondere middag zal niet snel vergeten worden door de deelnemers.

Woensdagmiddag zal de overdracht plaatsvinden waarbij de beide huizen overgedragen worden aan de lokale bevolking. Donderdag zal de groep beginnen aan de terugreis naar Zambia, waarbij de groep een tussenstop heeft in het South Luangwa Safaripark. Tjitske zal proberen om vanuit het park een laatste bericht op de website te plaatsen.

Zelf een bericht plaatsen op de website is vandaag helaas niet gelukt, maar 'de groeten' zijn wel geprint en zullen vanavond aan de groep uitgedeeld worden.

Groeten uit Malawi van Benno en Tjitske

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.