MA118 | Mzungu mfipa

Geplaatst op 23 jul 2018 - 16:29

Met bovenstaande gevleugelde uitspraak én praktijk wordt op de bouw en bij het kinderwerk de fantastische samenwerking tussen Nederland en Malawi prachtig zichtbaar. Het resultaat is fenomenaal: na vier dagen de hoogste top en veel lachen met elkaar.

De dagen in Malawi rijgen zich razendsnel aaneen. Maar ja, wat wil je: elke dag is weer een feestje en iedereen geniet ervan! Na ruim een week is de school nog niet helemaal af, maar het dak gaat er zeker op. En dan gaat het dak er af! Misschien worden de muren gestuukt en maken we ook flinke vorderingen met de Girls Changing Room. We zijn hier allemaal ontzettend blij mee.

Afgelopen zaterdag (21/7) hebben de vrouwen een flinke douw in de goede richting gegeven door met elkaar de laatste ringbalk te storten. GIRLPOWER!  De mannen hebben op die dag een rustdag genomen van de bouw en zich gestort op het koken, de was, zalen vegen en hebben op het gemak een borreluurtje gehouden. De vrouwen sloten aan het einde van de dag aan nadat zij zichzelf hadden verwend met een goed verzorgingsuurtje. Gelukkig waren de mannen wel zo lief om voor die avond restaurant Gèrjean te openen zodat bij kaarslicht een intiem diner genoten kon worden (spaghetti en fruit toe). Voor deze gelegenheid was iedereen ook heerlijk opgedoft. De tafelschikking hadden de mannen zelf verzorgd zodat Marc met zijn geliefde dames aan tafel kon.

Inmiddels zijn de eerste huisbezoeken achter de rug en dat waren indrukwekkende ontmoetingen. Het is opvallend dat zelfs in zo’n arme streek als Kantheska de verschillen tussen rijk en arm zo groot zijn. Deze week gaan nog drie groepen op bezoek.

Afgelopen zondag hebben Karin, Nanke, Joëla en Sanne een prachtige kerkdienst voorbereid en deze hebben we samen met de Malawianen gevierd. Natuurlijk werd er ook bij gedanst! Op zondagmiddag hebben we onze interland Malawi – Nederland gespeeld. Het hele dorp liep er voor uit en leefde mee. We hadden een dijk van en (vrouwelijke) verdediging en een scherpe aanval met versterking van gastspeler Luca. De vooraf bedachte tactiek om in een cirkel de bal vast te houden en dan te scoren lukte helaas niet. Maar Luca wist het doel twee keer te vinden. Mart, Arno en Myrthe van der Meer ook ieder één keer. De Malawianen scoorden slechts twee keer, zodat we de wedstrijd met 5 – 2 wonnen. Het was mooi om dit met het hele dorp te vieren!

Aanstaande woensdag en donderdag hebben we een korte break. We gaan naar Lake Malawi en komen op donderdag weer terug. We zullen dan weer energie getankt hebben om ook de laatste week nog ff te knallen.

We blijven volop genieten van alle ervaringen en van elkaar. Want de groep is één en prachtig!

Tot slot, ook nog een Malawiaanse groet: tapita

PS1. De dertig graden van Nederland halen we niet.

PS2. Niemand heeft een tienritten kaart voor het toilet

PS3. Daan is door zijn rantsoen heen en is aan dat van Marc begonnen

PS4. Mariëlle is een top bouwleider.

PS5. Mzungu mfipa betekent ‘wit zwart’ oftewel ‘om en om’. Zo werken we samen.

Groetjes van . . .

Marc – Halloooo, gaat best hier in Malawi. Elke dag lekker bakje rijstenpap. Bouwen met de Malawianen is prima te doen.

PS. Ik hield het acht dagen vol (pap), respect voor jou in de vakantie.

Mart – Hallo allemaal, We hebben het her erg goed naar ons zin en we bouwen hard. We missen jullie wel hoor en we genieten erg van jullie groetjes

Arno – Hallo allemaal, hier in Malawi gaat het erg goed! Het eten is lekker, de bouw gaat hard en de groep is erg leuk! Tot over anderhalve week.

Alwin – Hallo daar in het verre en warme Nederland. Het is hier prima te doen. We zijn na vier dagen al net zo ver als vorig jaar aan het eind, zelfs met af en toe mijn rust. Fijne verjaardag vast mam en Henriët ik mis je hier wel. Tot augustus en kallum an!

Gertjan – Ha lief! Dank je voor je lieve briefje en je groetje. In Malawi is alles goed! Het is wel weer een uniek project. Er is veel samenwerking met de lokale bevolking. Ik geniet volop, maar dat weet je wel.

Het is bij ons niet zo warm als in Nederland, maar wel prima bouwweer. De tijd met Martijn is tof! Kus, moi.

Levi – Hey familie en kennissen! Het gaat goed, hier in Malawi. Ik mis jullie zeker niet. Misschien blijf ik hier wel. Ik zal doorwerken tot mijn arm moe is. Dit groetje is voor jullie jongens. Tot snel. PS. Ik zal zorgen voor het zwarte bijzettafeltje. Ik ben benieuwd wie mij komt ophalen.

Martijn – Hoi lief, hoe gaat het? Alle toetsen goed doorstaan? Hier in Malawi gaat het goed. Heel veel cultuur om op te snuiven. Zowel de groep als de Malawianen zijn tof! Je berichtjes zijn fijn om te lezen. Dikke knuffel en tot snel.

PS. Bartje: bedankt voor het groetje, heel tof!

PPS: Familie – een reis met pap zou ik iedereen aanraden J

Daan – Mijn zonnebril is in de wc gevallen en de tijd vliegt. En nee, het is niet mijn horloge.

Myrthe – Olla alle lieve vrienden en familie!

Thanks voor jullie toffe groetjes. Het is hier heerlijk. Alleen komt die rijst me toch uiteindelijk wel mijn neus uit haha. Ik mis jullie. Liefs Myrthe.

Anneloes – Hoi! Alles gaat hier goed; life skills was geslaagd en ik ben nog gezond!

Kijk wel erg uit naar yoghurt en kaas. Bedankt voor de groetjes. Zie jullie snel (op vakantie!!)

Sanne – Hoi allemaal! Ik ben weer onwijs aan het genieten.

Life skills ging top. Ook de bouw gaat al heel snel met dank aan de locals. Bedankt voor de lieve groetjes! Liefs

Daniëlle – Hallo thuisblijvers, alles gaat hier toppie! Malawi is prachtig en de samenwerking met de locals gaat goed. Jammer dat jullie niet even mee kunnen kijken. Ik wens de mensen die nog op vakantie gaan een fijne tijd toe. Liefs Daniëlle

Suzan – lieve papa, mama, Anne, familie, vrienden Aag & Noxville en beste vlegels. Het gaat ontzettend goed met mij. Ik ben volop aan het genieten. Ik denk veel aan jullie en kijk er naar uit om mijn verhalen te delen.

PS. Mam, ik wil graag patat halen als ik thuis ben, met extra pindasaus!! Dikke kus voor iedereen!!

Eline – Hoi Harm (en de rest)

Ik ben nog steeds aan het metselen en het lijkt óók nog op een school.

Hoe gaat het met de visjes?

Geniet allemaal nog even van je rust, heb genoeg verhalen te vertellen straks. Groetjes

PS. Niet alle Malawianen willen dit beamen.

Karin – Hallo thuisblijvers, hier alles goed! Ik geniet volop van Malawi, de locals en de groep. De verblijfplaats is top, al bestaat het risico dat ik bij thuiskomst misschien weleens zal vergeten om de wc door te spoelen! De rest van de verhalen komen wel bij thuiskomst.

PS. Rijst en aardappels hoef ik voorlopig niet, haha!

Tea-Rixt – Hoi thuisblijvers! Het gaat goed hier! Het is fijn om weer in Malawi te zijn. Ik ben aan het genieten Bedankt voor de kaartjes en groetjes, leuk! Dikke tút, Tea-Rixt.

Marleen – Hey familie en vrienden, Het is hier echt super tof in Malawi. Het bouwen gaat goed. Het contact met de Malawianen is leuk. Ze zijn erg enthousiast! Super mooie omgeving hier. Over twee weken zal ik alle verhalen vertellen, dus dan is de rust thuis weer over haha! J Groetjes

PS Pa&Ma, het eten is nog best lekker, dus maak je daar maar geen zorgen over haha. Mirjam als je dit nog leest, HEEL VEEL PLEZIER in Bolivia! De rest uit Braank ook. Geniet er van.

Nanke – Hoi allemaal! Jullie wilden een groetje terug, dus hierbij. Het is hier ontzettend gezellig en de bouw schiet, dankzij de locals, heel erg op. Door alle witte rijst begin ik alleen wel te verlangen naar een flinke bak sla J

Tot snel, liefs Nanke

Joëla – Lieve fam, vriendjes en BO,

Joëla is still living!  Ik ben intens aan het genieten van de rijst en de liefde. Ik kijk wel erg uit naar Hollandse franse frietjes hihi.  Veel liefs Joëla.

Anne Mae – Lieve allemaal,

Ik heb het hier heel erg naar mijn zin! Elke dag weer dansende en zingende kinderen om ons heenJ

Het bouwen met de Malawianen is ook geweldig. Ik mis jullie wel hoor!

PS. Neem aub. een bruine boterham met kaas voor in de auto mee

Ankelien – Hey lieve thuisblijvers,

Vergeten jullie mijn koude breaker niet!?

Het gaat goed op de bouw, maar dat hadden jullie vast al gelezen. Mem, alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik mis jullie wel een beetje hoor, bedankt voor alle lieve groetjes! Liefs Ankelien xx

Ilona – Heei, even een berichtje vanuit Malawi. Ik heb het hier heel erg naar me zin. Elkedag tussen de dansende en zingende kinderen en gezellige locals op de bouw. De bouw gaat heel erg snel. Hopelijk is de school af als we hier weg gaan. Woensdag gaan we naar Lake Malawi en vanaf dan nog maar acht dagen, dan zit het er helaas al weer op. Tot 2 augustus.  Xxx Ilona

Mariëlle – Heey allemaal, Hier gaat alles goed. De bouw schiet aardig op. We hebben nog een aantal leuke activiteiten op het programma, waar ik erg veel zin in heb. Verder ben ik erg benieuwd of ik al tante ben geworden en of alles goed gaat. Als het goed is tot 2 augustus. Heel veel liefs en dikke knuffel. Mariëlle.

Pieternel – Hoooi allemaal,

Het is hier echt heel leuk!  Mooie omgeving, leuke groep. Ook op de bouw is het erg gezellig en de Malawianen zijn allemaal erg enthousiast en hartelijk. Helaas is het eten wat minder, maar ik eet het netjes op XD en de koekjes compenseren een hoop. Ik ga hier nog even genieten van alles, tot 2 augustus!

Myrthe vanderMeer – Met mij gaat het goed. Ik heb amper bonen en de ketchup is lekker.  Mam, ons badkamerkastje, overige mandje, inlegkruisje
wil iemand cliffie zeggen dat ik hem niet vergeten ben, ook al hebben we geen afscheid genomen. <3

Oma, alvast gefeliciteerd met uw verjaardag.

 kusjesss

Carmen – Hoi mama en papa en de rest,

Ik ben nog in leven en halverwege het project. Heb het erg naar mijn zin J Ik hoop dat thuis alles goed gaat. Is Lucas geslaagd? Liefs Carmen <3

PS. Graag komen ophalen J Lida – Lieve allemaal, Het gaat erg goed. Ik heb het super naar mijn in! Hele leuke, gezellige groep. Samenwerking met de lokale bevolking gaat ook goed en is erg gezellig.

Anne en ook de andere braankers) Heel veel succes op project en ik spreek je snel weer. De rest van de verhalen horen jullie als ik thuis ben! Liefs Lida uit het verre Malawi.

Hallo leuke lezers,

Jullie gaan het misschien niet geloven maar ik ben 1 van de moordenaars in de groep. Slecht, ik ben slecht tutudu.

Ook is Obama overleden en heeft Daan Zoë van de klif geduwd nadat ik hem had gestoken. Dus wanneer ik naar huis kom, verwacht maar veel verhalen. Oh ja en Myrthe, ik heb een cactus op de foto hoo! Kusjes uit het verre Malawi.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.