MA215 | Zwemmen in Lake Malawi!

Geplaatst op 19 jul 2015 - 18:53

Hoofdleider André belde om verslag te doen van de afgelopen dagen. Hij was opgetogen hoe voorspoedig alles verloopt en blij dat iedereen gezond is. Afgelopen donderdag heeft de groep keihard gewerkt en zijn alle ringbalken gestort. Dit was flink zweten, maar het is gelukt!

Vrijdag was een bijzondere dag omdat de mannen en vrouwen een apart programma hadden van 's morgens tot 's avonds laat. De mannen hadden een GMG gehouden over het thema: "Als je mij beter zou leren kennen dan...."  Dit thema bleef de hele dag terug komen, dus op het eind van de dag kende iedereen elkaar uitermate goed. Ze hadden dan ook alle tijd om tijdens de corvee taken, het water halen en schoonmaken met elkaar over deze dingen te praten. Oja, daarnaast hebben ze ook gewerkt aan de lerarenwoning. De dag hebben ze afgesloten bij het kampvuur. Er was nog pannenkoekenmeel over, dus met elkaar hebben ze nog pannenkoeken gebakken en deze bij het kampvuur met elkaar als snack opgegeten. De vrouwen waren de dag gestart met een GMG over de natuur en Gods schepping, tijdens een mooie wandeling. Verder hebben zij de dag heel hard gewerkt en het respect van de mannen gewonnen door alle dakspanten met elkaar naar binnen te dragen en verder te werken aan de school. Ze hebben knap werk geleverd! 's Avonds stond onder het genot van thee en natuurlijk veel chocola, Spreuken 31, het loflied op de sterke vrouw centraal. Al met al, voor zowel de mannen als de vrouwen een erg leuke dag!

Zaterdag zat de groep om 6:45uur in de bus op weg naar Mzuzu, naar Lake Malawi. Partnerorganisatie CCAP had nieuwe watertesten van de regering gecheckt om te zien of het veilig genoeg was om te zwemmen en dit was het geval. Dus hebben ze heerlijk gezwommen met elkaar en veel plezier gehad. Het was een heerlijke ontspanning na het harde werken van de afgelopen dagen. Ook was er ruimte om even lekker te volleyballen en natuurlijk te voetballen. 's Avonds mochten ze in een hostel geslapen. Is wel prettig na een dag van 12 uur in totaal in de bus zitten om twee uur te zwemmen. Maar wat een luxe! Een echt bed, een echte douche en heerlijk eten. De deelnemers hebben er goed van genoten en hebben ondervonden hoe deze voor ons zulke gewone alledaagse dingen, opeens heel waardevol kunnen zijn.  

Zondagmorgen van half 8 tot 10uur een dienst bijgewoond. Bijzonder mooi om mee te maken en in een andere cultuur toch gezamenlijk dezelfde God dienen. Na de dienst om 10 uur heeft een groepje het plaatstelijke ziekenhuis bezocht, waar Marleen 3 maanden heeft stage gelopen. De overige groep heeft een soort berg in de omgeving beklommen. Daarna weer in de bus en 6 uur terug gereden naar het kampement. Iedereen was behoorlijk moe, maar zeer voldaan van een leuk weekend! 

Maandag, dinsdag en woensdag nog even hard aan de slag en dan weer gereed maken voor de terugreis. Ze gaan er nog een paar mooie dagen van maken!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.