MA217 | Even ertussenuit!

Geplaatst op 29 jul 2017 - 10:27

Groep Delft geniet van de natuur in Malawi. Al werd het de groep eventjes moeilijk gemaakt... Nog wel door de president van Malawi zelf. Anne-Marie doet verslag, terwijl de groep op de lapjesmarkt loopt.

Vrijdagochtend zijn we vroeg vertrokken om een uitstapje te maken naar Lake Malawi. een busreis van ongeveer vier uur werd zes uur. Op de weg van Nkhamenya naar Mzuzu kwam er een konvooi van de president voorbij. Aangezien al het verkeer dan niet op de weg mag rijden warden we vlak voor Mzuzu aan de kant gezet. Drie kwartier later konden we onze reis vervolgen naar Lake.

Het lake is een paradijs op zich. Witte stranden en prachtig helder water. We hebben ons daar een aantal uur vermaakt. Dan weer terug naar Mzuzu en onderweg gestopt voor de souvernirsmarkt. Afdingen werd een sport en vele items werden ingeslagen. Bepakt en bezakt klommen we weer in de bus en vervolgden we de reis naar Mzuzu. Bij CCAP, de partnerorganisatie van World Servants, stond een heerlijk diner als ons op te wachten. Rijst, groenten, kip en saus. Iedereen heeft genoten van de maaltijd. Uit volle borst werden de koks toegezongen met 'I wanna thank you for this good food'.

Hierna werden we met de bus 500 meter verder naar ons guesthouse gebracht waar we een goede nacht konden maken. een echt bed, en een twee persoonskamer ipv een 14 of 18 persoons slaapzaal. Rond acht uur lagen de eersten er al in en om half tien sliep iedereen. Er mocht worden uitgeslapen tot acht uur maar bijna iedereen was rond zeven uur al klaarwakker. Goed geslapen en klaar voor het ontbijt en dan krijg je... Patat, gebakken ei, twee witte boterhammen en salade. Best wennen als je al twee weken iedere morgen aan de rijstepap zit.

Op het moment dat ik dit aan het typen ben is de groep naar een stoffen market om nog even wat kwacha's uit te geven. Hierna gaan we de reis naar Makonje weer aanvangen. eerst nog een stop bij een supermarket om nog wat koekjes etc, in te slaan. Hier kost een flesje cola 60 kwacha, dat is 7 eurocent. daarentegen is chips en koffie erg duur. De deelnemers hebben het goed naar hun zin, zijn onder de indruk van het land en haar bewoners. De sfeer is goed en we hebben het erg gezellig met elkaar. Sommigen maken al plannen voor een volgend project. Eerst maar eens dit project afronden.

Morgen staat er een kerkdienst op het programma die door de Nederlanders worden geleid. Maandag nog een volle bouwdag. Ik ben benieuwd of het dak er al op zit. als het aan de Malawianen ligt zal dat ongetwijfeld er op liggen als we vanmiddag in Makonje komen. dinsdag zal de handover plaatsvinden en Woensdagochtend wacht ons de terugreis naar Lilongwe. We zien er naar uit om jullie weer te ontmoeten.

Een hartelijke groet, Anne-Marie

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.