MA219 | Dansen en nagels lakken

Geplaatst op 1 aug 2019 - 19:07

De wekkers gingen vroeg af en er werd gedanst, veel gedanst! En: 700 nagels gelakt. 

Deze ochtend stonden de meesten heel, heel vroeg op. Kwart voor vijf was het dat de wekkers gingen. Om kwart over vijf stonden we bij het huis van de head teacher Alexander, die ons naar de berg zou begeleiden. Het was nog erg donker en redelijk koud, maar we hadden een goed tempo dus werden snel weer warm. Er was geen normaal pad de berg op en we moesten dus dwars door de struiken. Eenmaal aangekomen boven op de berg werden we vergezeld door andere leraren en later ook door Kamphambe running team #1 (Jelle, Remco & Dirk) die hardlopend kwamen. Het was erg mooi en gezellig om zo met zijn allen de zonsopgang te bekijken. Bjorn en Sven-Olaf vonden het zo leuk dat ze nog een extra uurtje samen wegbleven, terwijl eigenlijk niemand wist waar ze heen waren. Gelukkig was Esmee zo attent om de tas van Sven- Olaf met 8 drinkflessen erin mee te nemen. Eenmaal teruggekomen van de wandeling ging iedereen zijn eigen gang. We waren immers de hele dag vrij. Ontbijten, spelletjes spelen, kleding wassen, lezen, etc. Om een uur of half 4 begon een georganiseerde dansvoorstelling. Natuurlijk is Malawiaans georganiseerd anders dan Nederlands georganiseerd: het begon ten eerste later dan gepland, acts waren laat of niet aanwezig, maar de acts die er waren, waren wel echt goed. Zo was er een groepje jonge jongens die door veel locals tijdens de dans geld toegestopt kregen, wat voor ons best raar was. Op een gegeven moment waren er zo veel toeschouwers dat jongens zelfs de boom inklommen om het te kunnen zien.

Van Dag Vermaak kregen we de opdracht met zo veel mogelijk mensen op de foto te gaan. Deze foto is dan ook vanuit deze boom genomen. Tijdens de voorstelling mochten wij de locals de macarena leren. Ze deden erg goed mee en de jongens uit onze groep waren door ons heen aan het rennen en het locale vreugde geluid aan het maken. Na de voorstelling gingen wij dansen en zingen waarbij ‘daar boven op die berg’, ‘Bartje mag ik je foto’ en ‘hoofd, schouders, knie en teen’ favoriet waren. Als afsluiting deden we de hocki pocki en de cirkel was weer bijna de hele omtrek van het voetbalveld. Voor we weg konden, kwamen alle kinderen je een high-five of een boks geven. Een aantal meiden van ons stonden nog te praten met een paar jongens die ons Malawiaanse woorden gingen leren. Zo is ‘buno’ neus en ‘mulomo’ mond, ‘malaia’ shirt en ‘lundi’ schoen. Het bandje was nog aanwezig en de localboys gingen 1 op 1 met Lisanne, Anna-Marie en Shanne dansen.. Maar geen zorgen: er is niks gebeurd😉. Dirk mocht de zelfgemaakte gitaar bespelen en Anna-Marie het slagwerk van schelpen en een bel. Dit was de afsluiting van de middag, want het eten stond helaas op ons te wachten. Al is ‘helaas’ ook niet het goede woord, want de penne met saus was weer lekker. De avond was een standaardavondje met vooral veel spelletjes. Morgen (zondag) hebben we de laatste Malawiaanse kerkdienst, waarvoor wij 4 liedjes, een gebed en een preek hebben voorbereid. Iedereen kijkt uit naar jullie leuke berichtjes van thuis, die we bij elke lunch lezen. Blijf dus ook vooral doorgaan met het schrijven van berichtjes, want ze doen iedereen veel goed! Joejoe"😘

Zondag was de kerkdienst, georganiseerd door ons en de Malawianen. Remco en Lian hebben een getuigenis afgelegd. Het was een mooie dienst. Maandag was de vrouwendag. We hebben de vrouwen flink in de watten gelegd door middel van maskers en cremepjes. Ook hebben we in totaal wel 700 nagels gelakt. De bouw vordert goed. Dinsdag is het dak op huisje één gelegd. Ook zijn we begonnen met stuken. Het bouwen van de latrines is ook van start gegaan. Nienke, Luuk en Annelies zijn de hele middag druk bezig geweest met het organiseren van een spelletjesavond. Ze hadden een onwijs leuk spel in elkaar gezet waarin we in teams van vier personen tegen elkaar moesten strijden. De avond hebben we afgelosten met weerwolven. Het was een gezellige avond!

Woensdag zijn er weer een aantal van ons (Annemarijn, Esmee, Luuk en Nienke) naar de markt geweest om boodschappen te doen. Wat een chaos, maar wel heel erg leuk om een keer mee te maken. Bij het kinderwerk is het een stuk minder druk dan vorige week (rond de 50 kinderen). Dit komt door de schoolvakantie. Toch proberen we iedere dag nog wat kinderen uit het dorp op te halen en dat vinden ze erg leuk! Aan het einde van de middag hebben we een stevig en officieel potje gevoetbald, Malawi v.s. Nederland! We hadden allemaal ons rode shirt aan en vlaggetjes op onze  wangen. Zelfs de locals waren voor ons en droegen vlaggetjes. We hebben uiteraard gewonnen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.