MA219 | Hollandse pot op het menu

Geplaatst op 29 jul 2019 - 18:44

Lees mee hoe groep Voorthuizen te maken krijgt met de term 'African time' en zij de sterren van de hemel koken. 

Op de laatste werkdag van deze week ging de wekker weer om half zeven. Voor het kinderwerk moesten 100 maskers worden geknipt en een parcours worden uitgezet. Vandaag was er voor de schoolkinderen een sluitingsceremonie, waarvoor wij werden uitgenodigd om te komen kijken. Terwijl de bouwers lekker doorbeunden keken de kinderwerkers toe hoe bij elke klas een ranglijst was gemaakt van 1 tot 3 (de eerste kreeg 3 schriften en een pen, de tweede 2 schrifte en een pen en de derde 1 schrift en een pen). We zouden na de ceremonie het kinderwerk doen, maar doordat er 7 klassen waren liep het op zijn Afrikaans uit en liep onze planning in de soep.

Het kinderwerk werd naar de middag verplaatst, dus konden we eerst nog even bouwen. Bij huisje 1 werden de binnenmuren gemetseld en bij huisje 2 de buitenmuren met de steigers. ‘S middags kwamen er helemaal geen kinderen meer opdagen dus werd het kinderwerk nog een keer verplaatst naar maandag en kon iedereen alsnog volop aan de bouw. Voor de avond stond er iets heel bijzonders op het programma: Een aantal van ons mochten koken! Er kwamen namelijk bewakers, kokers, bouwvakkers en leraren bij ons eten. Samen met de kokkinnen die iedere dag voor ons koken begonnen we om 15:30 al met het schillen van de groente en het snijden van de uien. Aardappels schillen bleek voor sommigen van ons een hele opgave, dus mocht Helene pleisters plakken voor Amber, Bjorn en Bart. Annelies vond ook dat het beter kon, want de aardappels bleven haar maar aankijken! De hutspot koken ging helemaal prima en voor de jus hebben we de hulp van onze toppers van kokkinnen ingeroepen! Samen met wat kruiden, tomaat en water vormden de uitjes een heerlijk sausje voor over de oer-Hollandse hutspot.

Vlak voor het eten kwam er een auto aanrijden met 2 grote boxen bovenop het dak waar vrolijke muziek uit kwam. Er stapte een man uit die er uit zag als een hoge pief met 3 kasten van een bewakers. Het bleek iemand van het parlement te zijn die ons wilde ontmoeten. De muziek waarmee ze aan kwamen rijden paste hier dus totaal niet bij. De man schudde iedereen de hand, hield een praatje, deelde zijn kaartje uit en vertrok daarna weer met dezelfde vrolijke muziek! De eetzaal was inmiddels al helemaal omgebouwd zodat we er met ongeveer 50 man konden zitten. Buiten was een lopend buffet met drie pannen vol hutspot en de saus. Tot onze verbazing was er hier geen rookworst te krijgen, dus hebben we er stukjes bifiworst overheen gedaan. We aten gemixt met de locals, waardoor veel gesprekken werden gevoerd en we samen foto's bekeken. Sommige gasten hebben zelf 3 keer opgeschept en alle drie de pannen waar schoon leeg! De Hollandse pot viel dus erg in de smaak! Een aantal vond het zo lekker dat we zelfs het recept hebben uitgelegd. De avond verliep goed en het was erg gezellig!

Toen alle gasten waren vertrokken werden er spelletjes gepeeld, dagboeken geschreven en vallende sterren ( Ja, die kan je hier heel veel zien!) gekeken. Het weekend stond weer voor de deur, maar voor velen van ons zat uitslapen er niet in...

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.