MA219 | Nagekomen reisverslag

Geplaatst op 24 jul 2019 - 09:10

Het bericht heeft een tijdje in de lucht gehangen tussen Malawi en Nederland, maar het is te leuk om niet te plaatsen. Vandaar alsnog een verslag van de heenreis van de Voortuizen-groep naar Malawi.

De laatste knuffels werden gegeven voordat we met z’n allen aan ons avontuur gingen beginnen. De sfeer zat er lekker in en net als bij elk busreisje van vroeger steeg onze bloedspiegel naar gevaarlijk hoog. Eenmaal in Brussel aangekomen reden we met bergen tassen over het vliegveld waar we onszelf een aantal uur moesten vermaken zonder telefoon. De vlucht verliep voorspoedig en na hier en daar wat kleine schoonheidsslaapjes kwamen we eindelijk aan op Malawiaanse grond. Het vliegveld was zo klein dat je verwacht dat er niets mis kon gaan, maar toch was Dirk zijn koffer kwijt. Na deze kleine vertraging zagen we onze projectondernemer Mussa en chauffeur Donald al op ons wachten. Tijdens de busreis kwamen vele met eerdere ervaringen met Afrika er nu weer achter wat ze gemist hadden van dit prachtige continent. De ervaren chauffeurs gaven ons niet alleen een veilige reis, maar ook een Malawiaanse massage in het laatste uur, vooral te danken aan de kwaliteit van de wegen. Na dertig uur reizen aangekomen in Kamphambe werden we warm verwelkomd. Het project kon beginnen!

Routekaart naar projectplaats Kamphambe

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.