MA223 | Woorden te kort

Geplaatst op 27 jul 2023 - 22:31

Vandaag geen blauwe lucht, maar goudgerande wolken als we onze slaapzakken uitrollen. Alsof er gouden slingers boven het sportveld hangen waar straks het eerste kinderprogramma is.

Over goud gesproken: op ons ontbijtbord lag opnieuw een goudgele aardappel melig te zijn. We kijken alweer uit naar de rijstepap van morgen…

Met de zetmeelballen achter de kiezen starten we het GMG. We bespreken wie we (willen) zijn in de groep en hoe we anderen helpen hun plek te vinden. 

Dan op naar de bouwplaats en natuurlijk het sportveld voor (eindelijk) het eerste kinderprogramma. Op de bouwplaats krijgt het rechter huis echt vorm, als we de kozijnen plaatsen. Het metselwerk gaat ook mooi, we zitten op de meeste plekken op laag zes/zeven.

De kids hebben het enorm naar hun zin tijdens het sportprogramma dat Ilse had voorbereid. Het hele sportveld was in gebruik voor een carrousel van zes spellen. Overal lachende kids en dito Servants.

Na de lunch is het tijd voor de Malawi Express. Gewapend met een boekje vol opdrachten gaan we in groepjes op pad. Waarheen weten we nog niet echt, het is aan ons om de juiste mensen te vinden die ons gaan helpen de opdrachten te voltooien. Want waar vind je een boer die minimaal drie verschillende gewassen verbouwt? Of iemand met vijf overeenkomsten met het jongste groepslid? Of een jarige of muzikant? We gaan fanatiek op zoek, want elk groepje wil de winnaar zijn.

We komen terug met bijzondere ervaringen. Wat denk je van een oma die kruipend naar buiten kwam voor een viergeneratiefoto? Of van een man die zijn dankbaarheid uitdrukt in een verhaal dat hij in het Tumbuka in ons opdrachtenboekje schreef? Of van een groepje kinderen dat ons het volkslied aanleert? Of een gezin dat smakkend genoot van onze stroopwafels? Of de man van wie Niels uitvond dat die net als hij kapper is? Zo hadden we tientallen kansen om verder onderdeel te worden van de gemeenschap hier, een van onze doelen van deze reis.

We raken niet uitgepraat over onze ervaringen als we elkaar weer ontmoeten bij het winkeltje even verderop, waar we de punten die we gescoord hebben met het spel omzetten in een flesje frisdrank.

Even later roepen we, na de spaghetti met geit, een nieuwe held en pechvogel van de dag uit. Henk (held) en Marc Jan (pechvogel) dragen de medaille morgen met gepaste gevoelens. Voor onze vrije avond begint, poseren Krijn, Rick en Willemijn nog even voor Tamara en na veel spelletjes, gesprekken en sterrenkijken sluiten we de avond af met liedjes rond de waterput. Tot morgen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.