MA315 | 'Het schoolgebouw vliegt de lucht in'

Geplaatst op 6 aug 2015 - 15:36

Echt gebeurd: toen hoofdleider Anne-Marie bij het internetcafé arriveerde, viel de stroom uit. Ze kon terugkomen, als ze zelf voor een aggregaat zou zorgen. Nou, dat doet Anne-Marie dan. Even heen en weer naar de bouwplaats en gewapend met een aggregaat, stuurde ze het volgende:

Lieve allemaal,

De eerste week is inmiddels achter de rug. En wat gaat het goed! Afgelopen weekend hebben we ons verblijf hier even rustig kunnen inwijden. Zaterdag een welkomstceremonie, veel dansen, zingen en toespraken. De community is erg blij dat we er zijn. Er zijn geen woorden voor, zo dankbaar. Als welkomstcadeau kregen we een geit en een kip; je moet het accepteren (ook al waren sommige deelnemers huiverig voor wat er de komende dagen op tafel zou staan...). Inmiddels is de geit inderdaad opgegeten. Velen hebben het niet eens gemerkt. Zondag een openluchtdienst. Om tien uur stonden we klaar maar nog geen Malawiaan te ontdekken. Uiteindelijk begonnen we om elf uur. Veel dansen, zingen en een korte preek. Al dansend de collecte, echt geweldig. De groep werkt ontzettend fijn samen er zijn al mooie en goede gesprekken geweest. Elke dag worden we verwend met 's morgens rijstepap, waar we zoveel kracht van krijgen dat het schoolgebouw de lucht in vliegt. De deelnemers doen erg hun best om zoveel mogelijk werk te doen in een zo koooooooooooort mogelijke tijd. We zitten in Afrika dus een effectieve tijdsplanning is soms nog wat lastig. Het resultaat na drie dagen: op ringblak hoogte.

De eerste ringbalk is gestort met beton, vandaag het tweede gedeelte. Er wordt hard gebouwd, gemetseld, stenen doorgegeven en stenen gebikt, ijzer gevlochten etc… We bouwen met tientallen mensen, Nederlanders en Malawianen, zelfs vrouwen met kinderen op hun rug verplaatsen emmers beton. De interactie met de bevolking is erg goed. Er word veel samengewerkt. Het komende weekend zal er een voetbalwedstrijd worden georganiseerd.

Het kinderwerk is top, met 100-170 kinderen per dag! Een mooi verhaal en uitleg met een werkje, ze verlaten ons na twee uur met een grote glimlach op hun gezicht.

Binnenkort gaan veel deelnemers logeren bij gezinnen thuis. Daar gaan ze pannenkoeken bakken voor de kinderen. Ben benieuwd hoe zij dat vinden. Wij genieten hier nog wel even. Lieve groetjes naar Nederland, namens alle deelnemers en staf.

Jacoba

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.