MA317 | De harde werkers in Malawi

Geplaatst op 5 aug 2017 - 10:55

Alles gaat goed in Mkumbanjara. Na een goede reis zijn we flink aan het bouwen geslagen. De bouw vordert goed en de samenwerking met de lokale bevolking loopt soepel.

Hierbij een uitgebreider bericht van het project in Mkumbanjara. Na een goede reis kwamen we dinsdagavond rond 19:00 aan in Mkumbanjara. In het donker werden we door de vrouwen van het dorp zingend binnen gehaald. Heel indrukwekkend. Vanwege de lange reis en het donker werd het officiele welkom tot de volgende dag uitgesteld. Snel onze bedden opgemaakt en klamboes in orde gemaakt. Toen eten en naar bed. De volgende dag konden we tot 8:00 uitslapen. Daarna ontbijt met rijstepap en brood. Even wennen, maar voor de meesten wel te doen. Deze dag hadden we vrij om te wennen en een indruk te krijgen van het dorp. Bij de officiele ceremonie werden we een voor een aan de mensen uit het dorp voorgesteld en kregen we een geit, een zak maïsmeel en verschillende groenten. Deze gingen na de ceremonie naar de keuken. Daarna kregen we in kleine groepjes een rondleiding door het dorp onder leiding van een dorpsbewoner. Bijzonder om zo door de leefomgeving van deze mensen te lopen, te zien hoe ze wonen, leven, koken, etc. De armoede is ook duidelijk aan alles af te lezen en dat maakt indruk. Toch lijken deze mensen blij te zijn. Ze zijn ook heel dankbaar dat wij er zijn om ze komen helpen. Hun gebeden zijn verhoord. Hoe welkom kun je zijn!

Donderdag begon met de officiële opening van de bouw met een paar korte toespraakjes en gebeden en met de Nederlandse en Malaiwiaanse volksliederen. Daarna begon het bouwen. Alles moest opgestart worden, dus dat was even zoeken, maar binnen de kortste keren was iedereen aan de slag. Er werd cement gemengd, gemetseld en stenen aangevoerd. De samenwerking met de lokale bevolking ging meteen al goed. Er werden woorden uitgewisseld als 'djerwah' (steen), 'pennie' (stroffel) en 'mtoppie ananda' (ik heb cement nodig). Dit levert veel lol op bij zowel de locals als bij ons. Op donderdag en vrijdag is er veel gebouwd. De muren zijn al zo hoog opgemetseld dat er vrijdag steigers zijn neergezet. Zaterdagmorgen metselen we verder en gaan we ook beginnen met het storten van beton in de latrine.

Gisteren is het eerste groepje op huisbezoek geweest bij een gezin in het dorp. Het was een heel mooi bezoek, met goede gesprekken over belangrijke zaken in het leven, zoals leven en dood, relaties, verhoudingen tussen mannen en vrouwen, etc. Het werd echt als bijzonder ervaren om met deze Malawiaanse mensen te kunnen praten en te horen hoe zij in het leven staan. Voor het avondeten kreeg het groepje de gelegenheid om iets over hun ervaring te vertellen, zodat de rest van de groep hierin kan delen.

Het gaat dus erg goed met ons in Mkumbanjara! De sfeer in de groep is heel goed, net als de samenwerking onderling en met de lokale bevolking. Het bouwen gaat ons inmiddels goed af en iedereen is tevreden met de voortgang van de bouw. Ook zijn we allemaal gezond en voelen ons goed. We hebben dus een mooie en bijzondere tijd.

Met vriendelijke groeten namens alle deelnemers en leiders van het MA317 project,

Gert Jan Borger

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.