MA317 | Laatste dagen in Malawi

Geplaatst op 15 aug 2017 - 22:07

Het voelt als de dag van gisteren dat de Mkumbanjara-groep vertrok uit Utrecht, maar het einde van hun project nadert. Hoofdleider Gert Jan blikt terug en vooruit. 

Zaterdagmiddag was het in Mkumbanjara tijd voor de Malawi experience. In groepjes gingen de deelnemers op pad door de gemeenschap. Onderweg kwamen allerlei typische Malawiaanse bezigheden op hun pad: nsima koken, een lokale dans leren, mais stampen en woorden vertalen van het Tumbuka naar het Nederlands (en omgekeerd). 'Een groot succes!', schrijft Gert Jan. 

Veel zaken gaan in Malawi anders dan in Nederland, maar in elk geval één ding is hetzelfde: op zondagochtend gaat men naar de kerk. Deze keer stond de dienst onder leiding van niemand minder dan Dominee Gert Jan! De gemeenschap zorgde natuurlijk voor zang en dans. De dienst duurde maar liefst twee uur. Of dat door de lengte van de preek komt wordt niet vermeld. 

In de middag wandelde de groep een nabijgelegen berg op. Een mooie gelegenheid om even tot rust te komen en contact met elkaar te hebben. Daarbij genoten ze van het prachtige, verre uitzicht over de groene omgeving. Zo'n uitzicht heb je in, pak 'm beet, Monnickendam of Hurdegaryp niet! 

Maandag was het de laatste hele werkdag van de groep. Alle dakplaten zitten op het dak, en daarmee voelt de bouw 'af'. In de middag was er ook nog tijd voor het laatste huisbezoek en een bezoek aan een groentetuin. In de namiddag was, als klap op de vuurpijl, de lokale souvenirmarkt. Veel mensen uit de gemeenschap hadden souvenirs gemaakt, die de deelnemers uit de groep konden kopen. Zo heb je een uniek, lokaal aandenken èn stimuleer je de lokale economie. 

Vandaag was het tijd voor het kinderfeest en de overdracht van de bouw. Waarschijnlijk hangt de SMS met het verslag daarvan nog ergens in de lucht tussen Mkumbanjara en Wolvega. Hoe dat is geweest horen we vast later nog wel. 

Morgenochtend heeft de groep de tijd om de tassen in te pakken, daarna springen ze in de bus. Morgen gaan de deelnemers op safari in Kasungu National Park. En daarna gaat de reis, via de souvenirmarkt in Lilongwe, naar het vliegveld. Voor die tijd horen we vast nog wel van de enthousiastelingen in Malawi.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.