MA317 | Opruimen, Olifanten en Omeletten

Geplaatst op 17 aug 2017 - 14:42

De groep in Mkumbanjara houdt ons op de hoogte van hun belevenissen. Ze hebben hun kampement in Mkumbanjara opgebroken en zijn ondertussen onderweg naar Lilongwe. Gert Jan doet verslag:

Gisterochtend had de groep tijd om even iets langer uit te slapen. Daarna genoten ze voor de laatste keer van de rijstepap en witte boterhammen, het vaste ontbijt in Mkumbanjara. In de ochtend was er tijd om de tas in te pakken en de verblijfplaats op te ruimen. Dat kon rustig aan, want de bus die de groep mee zou nemen had een beetje vertraging. 

Aan het begin van de middag zette de groep koers naar Kasungu National Park, waar ze in de namiddag arriveerden. Het was natuurlijk kicken toen de eerste zebra's en olifanten werden gespot. De feestvreugde werd niet minder toen de deelnemers de lodge zagen waarin ze de nacht gingen doorbrengen. Wauw, wat ligt een ècht bed dan ineens lekker. Het avondeten was ook niet mis, en daarna genoten de deelnemers van de diepe duisternis en alle safarigeluiden om hen heen. 

Het keukenpersoneel kreeg een staande ovatie toen de volgende ochtend het ontbijt binnen werd gebracht: omelet, roerei, worstjes en koffie! Dat ging wel in de magen van de hongerige bouwvakkers. Toch gingen de gedachten van de groep wel even terug naar de mensen in Mkumbanjara. Wat een contrast, dan ineens. En dat binnen een paar uur rijden...

Na het ontbijt ging de groep echt op safari. Ze scoorden de jackpot: olifanten, nijlpaarden en impala's. De groep heeft rond lunchtijd het safaripark vaarwel gezegd en zet nu koers naar Lilongwe. Op de souvenirmarkt gaan ze ongetwijfeld een paar mooie aandenkens kopen. Wie weet zit er ook wat voor jou bij ;). 

Morgen reist de groep via Addis terug naar Nederland. Gert Jan schrijft: 'we vinden het een gek idee dat het er bijna op zit'. Maar ongetwijfeld zullen ze er ook naar uitzien om alle vrienden en bekenden weer in hun armen te sluiten. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.