MA319 | De (on)gemakken van een World Servants project

Geplaatst op 18 aug 2019 - 14:18

Douchen, toiletteren en tandenpoetsen lijken heel normale dingen. Maar in Malawi is alles anders, dus dit ook. Wat is dan het verschil?

In Nederland heeft iedereen een toilet met prachtig geluid als je doorspoelt. Hier in Malawi hurken we boven een gat in de grond. Het is verstandig om niet met je zaklamp te kijken wat er allemaal in de ruimte onder het gat zit. Naast ontlasting en toiletpapier wonen hier namelijk ook vleermuizen. Na ieder toiletbezoek missen we het geluid van het doortrekken.

Ook hebben de meeste Nederlanders thuis een warme douche met een krachtige straal. Als we ons hier willen wassen krijgen we een halve emmer warm water. Met het bijgeleverde kopje proberen we een krachtige straal te creëeren. Gelukkig hebben veel deelnemers Zwitsal billendoekjes bij zich maar het haren wassen blijft voor de dames lastig. Vandaag besloten een aantal deelnemers om de watervoorraad bij de bouw te gebruiken als bad. Het hele dorp liep uit om dit te aanschouwen.

Wasbakken kennen ze hier ook niet. Om te voorkomen dat heel Chivukutu wit kleurt hebben we een tandenpoetsboom aangewezen. We doen een wedstrijdje wie het hoogste kan spugen en de boom kleurt al aardig wit. De Malawianen begrijpen er niets van...

Los van deze (on)gemakken gaat het goed met iedereen!!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.