MA323 | De interland: Nederland - Malawi

Geplaatst op 13 aug 2023 - 19:46

Vandaag stond in het teken van de kerkdienst en onze voetbalwedstrijd. Benieuwd hoe deze dag is verlopen?

Het is zondag! We mogen net als vorige week weer een poging doen tot uitslapen. Vandaag is het de meerderheid wel gelukt om tot half 8 in bed te liggen. 

We beginnen de ochtend met rijstepap, lekker traditioneel! Dan is het tijd om ons om te kleden voor de kerkdienst. 

Johan mocht vandaag de kerkdienst leiden en had mooie woorden. Hij riep de Servants en de locals op om elkaar te dienen en met liefde naar elkaar te kijken. Natuurlijk was ook deze kerkdienst een heuse stoelendans. De locals en onze groep wisselden elkaar af met het zingen van mooie liederen. En jazeker: ook vandaag mochten wij weer meedansen met de Afrikaanse nummers. 

Na de lunch was het tijd om ons weer om te kleden. Allemaal in het oranje en bestempeld met de Nederlandse vlag op beide wangen konden wij naar het voetbalveld. 

Het was tijd voor de eerste professionele wedstrijd van de dag. Nederland-Liziwazi. Om even het gevoel te omschrijven: het was FIFA real life ;) kijk maar eens naar de filmpjes met professioneel commentaar op de achtergrond.

Ons elftal stond opgesteld met een kind aan de hand, waarna wij uit de spelerstunnel het veld opkwamen. Het was tijd voor de volksliederen, eerst die van Malawi en daarna het Wilhelmus. Gelukkig hebben we die kunnen oefenen, dit ging vele malen beter dan de vorige keer. 

Het fluitsignaal klonk: de eerste helft is gestart! Al snel volgen mooie acties. Onze bondscoach Jan was natuurlijk ook van de partij en wist de spelers goed door te wisselen.

In de eerste helft waren we eerst wat onder de indruk van het team tegenover ons. We zetten druk en Marc scoort de 1-0. Het team is op dreef en zo wordt ook doelpunt 2 gemaakt, dit keer door Joab. Aan het eind van de eerste helft scoort Marc de 3-0! Liziwazi krijgt van ons kleine kansen, maar wij weten de bal tijdig te onderscheppen. 

Voor de veelzijdigheid op het voetbalveld krijgt Joab de gouden helm, wij benoemen hem tot man of the match. 

Tijd voor rust. Voetballen op een berg en een hobbelig veld zijn we niet gewend. Even wat drinken en het fluitsignaal volgt om de tweede helft te starten. Liziwazi krijgt wat kansen, maar onze topkeepster Marjon wist vele ballen en zelfs een Malawiaan te vangen. We krijgen een tegendoelpunt, het staat nu 3-1.  

We bikkelen door, kansen volgen ook voor de meiden voorin, maar helaas krijgen we de bal niet tussen de palen door. 

Met elk doelpunt dat wordt gescoord, vliegen alle supporters het veld op. Eén team, één taak. En zo eindigt de wedstrijd met 3-1.

Op naar huis, even wat vrije tijd, veel complimentenboekjes zijn geschreven. Er zijn zelfs al mensen die voor iedereen hebben kunnen schrijven! 

Marc wist niet zo handig om te gaan met het verdelen of inschatten van het warme water voor zijn noodles, waarvoor hij de niet-net rozet in ontvangst neemt. 

Morgen start onze laatste week hier in Malawi. We gaan op tijd naar bed en vol goede moed de bouw op morgen! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.