MA323 | Drie keer is scheepsrecht!

Geplaatst op 7 aug 2023 - 20:24

Kwetsbaarheid, trotse kinderen, indrukwekkend bezoek en is het dak nu al in zicht? Lees en bekijk nu onze 8ste dag in Malawi!

Het is maandag! Vandaag mag een goed gevulde dag worden. Om 6 uur ging de wekker en om half 7 kon de GMG van start, in het zonnetje. 
We merken dat wij een steeds hechtere groep worden en durven steeds meer van onze ware 'ik' te laten zien. Hierbij zien wij in dat kwetsbaarheid ook openheid kan brengen. 

Vanmorgen ging het kinderprogramma weer van start. Nu mocht de groep van Esther dit organiseren: Marvin, Jan, Mirna, Jasmijn en Niam. Zij hebben samen met de kinderen armbandjes gemaakt, die dragen de bandjes nu natuurlijk vol trots. In ieder geval voor de rest van de dag, maar zelfs nu nog zien wij kinderen lopen met elastiekjes van de dierenmaskers van het kinderwerk van vorige week. 

Een ander deel van de groep ging aan de slag op de bouw. Zo werd als eerst de ringbalk gevuld, wat heel vlot mocht gebeuren. Daar hoeft slechts nog één laag bakstenen op, voordat het dak wordt geplaatst! Nieuwe pressed bricks werden gemaakt en ook de fundering van de latrine is gezet. Daar hebben wij namelijk het benodigde dieptepunt van 3 meter bereikt. Ander dieptepunt op de bouw: we moesten een aantal dingen wat vaker bekijken, zoals de dakspanten. Deze keer mochten de planken toch echt andersom gefixeerd worden. Blijkbaar zijn wij ook begonnen aan de bouw van de toren van Pisa. Doordat de fundering van de tweede woning niet geheel waterpas is, worden de steenlagen die volgen daar niet rechter op. Wij zijn benieuwd of (wanneer) we dit opnieuw moeten gaan doen. Maar zoals onze bouwleider zegt: we bouwen niet voor niets twee woningen. Op deze manier is de kans groter dat er eentje blijft staan. (Nee hoor mensen het komt helemaal goed, jullie sponsoringen worden echt goed gebruikt!) 

Ook mochten twee groepen op huisbezoek gaan. Een kijkje achter de schermen was heel indrukwekkend. Zo ging één van de twee groepen naar een weduwe van 74. Zij voedt 3 weeskinderen op. En de andere groep ging naar een oma met 2 kleinkinderen. Zij leven beiden in een schrijnende situatie. 
Voor hen zijn pannenkoeken gebakken, die zo lekker waren dat het hele dorp er van mee kwam genieten. Eén van de twee bleek een ware pannenkoekenbakker, tenminste, als je van natte pannenkoeken houdt. 

Vandaag is de eerste lifeskills afgevinkt, de focus lag op de kennismaking van de groep. Daarnaast deelden wij het verhaal over de Sterren en Stippen met zo'n 10 meiden en 10 jongens. Morgen zien wij hen weer, dan zal het vooral over vriendschappen en hun relatie met God gaan. 

Vanmorgen werd onze eetzaal omgetoverd tot een heuze operatiekamer. Nee mensen, niet voor onze deelnemers. Een van de vrouwelijke bouwvakkers had zichzelf verwond. Ze had een stuk hout onder haar nagel gekregen wat niet gemakkelijk te verwijderen was met een pincet. Dus met een beetje verdoving, de operatieskills van Johan en assistentie van Lori is het hout vakkundig verwijderd. 

Nu wij de cultuur hier in Malawi steeds beter leren kennen, willen wij jullie goed meenemen in de gebruiken rondom het douchen. Zie hiervoor de video, met wat uitleg voor hoe wij hier onze haren wassen. 

De net-niet rozet ging dit keer naar Marc voor het krijgen van beton op plekken waar dit niet de bedoeling was. De Gouden Helm mocht onze fantastische bouwleider Paula in ontvangst nemen omdat het haar gelukt is om samen met de lokale bevolking haar bouwplan uit te voeren! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.