MA323 | Het dak gaat er af! Of er op!

Geplaatst op 10 aug 2023 - 20:34

Dag 11 in het mooie Liziwazi! Morgen gaan wij naar Lake Malawi! Benieuwd hoe deze dag is gegaan én weer behoefte aan nieuwe tutorials? Lees dan verder ;)

"Goedemorgen allemaal!" werd er geschreeuwd door onze Paula. De gitaar en het zingen zat er niet in, want de andere twee dames zijn hun stem kwijt. Toch even wat anders wakker worden, maar het is tijd voor onze laatste bouwdag van deze week.

Op de bouw is flink doorgewerkt. De dakconstructie zit eindelijk op het eerste huis. Na wat Malawiaans zaag- en plakwerk paste elke spant op het dak. Ook zijn de dwarsbalken bevestigd na goed hijsen en sjorren. Ons team werd op de proef gesteld, maar heeft zich wederom bewezen. 

De muren van het tweede huis zijn bijna op de juiste hoogte zodat de ringbalk geplaatst kan worden. Hiervoor is flink doorgemetseld. Ook zijn de stenen die hiervoor benodigd waren, natuurlijk weer in een prachtig lijntje naar beneden vervoerd. 

Het maken van de latrine gaat goed! De volledige 3 meter is al gevuld van de fundering / opvangbak. Om even bij het thema te blijven is er natuurlijk ook vandaag weer een tutorial gemaakt: ‘how to poep in a latrine?’ En ons excuus naar lange Jan, die wij stoorden tijdens zijn bezoek aan de latrine. 

Zelfs het Malawiaanse volkslied is geoefend op de bouwplaats door Paula, Claire, Jasmijn, Mirthe en Amerins. Dit met hulp van de locals. En natuurlijk werden zij weer hartelijk toegelachen. 

Vandaag was er natuurlijk weer kinderprogramma: de groep van Marjon was aan de beurt. Jenell, Anne, Gerard en Jacob speelden het stuk over Jezus Die over het water loopt. Zakdoekje leggen (met een bal) was een echte hit. 

Zo werd er ook flink gewerkt aan de cultuurdoelen. Natuurlijk heeft onze Marjon dat fantastisch geregeld: de locals kwamen haren vlechten. Om daar een beeld bij te krijgen, voegen wij even een foto aan het verhaal toe. 

Het middagprogramma was goed gevuld. Een deel van de groep gaf de tweede training van football4water, nu met 150 kinderen! Uiteraard weer met hygiënevoorlichting en een hoop techniekoefeningen voor de interland die komen gaat.

De groepen van Jan en Lori mochten op huisbezoek. Zoals jullie al kunnen verwachten, was het mega indrukwekkend. Hoe dankbaar mogen we zijn dat we een mooi dak boven ons hoofd hebben, dat we niet wakker hoeven te worden als het regent omdat alles nat is. 

We verwennen de mensen die wij bezoeken met versgebakken pannenkoeken. Geweldig om ze zo te zien genieten. Jullie zijn vast benieuwd hoe dat is gebeurd, dus hebben we onze tweede tutorial van vandaag gemaakt; ‘how to bake a pannenkoek in Malawi?’ 

De gouden helm gaat naar Elisanne voor haar enorme strijd op de bouw. Die knalt gewoon door en begint op een echte bouwvakker te lijken! 

De niet-net rozet gaat vandaag naar Rosemarijn. Het kind dat zij in haar armen nam, ontspande zo dat ze alles liet lopen: een nat pak! 

Morgen staan wij om 05.45 op om op tijd te kunnen vertrekken naar Lake Malawi! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.