MA323 | Is water nat?!

Geplaatst op 14 aug 2023 - 20:16

Ja mensen, dit is echt het grootste verhaal van de dag bijna. Maar we hebben natuurlijk ook hele nuttige dingen gedaan! Lees hieronder verder over dag 15 in Liziwazi.

Rond 6 uur liepen de persoonlijke wekkers weer door de kamers zodat we rond half 7 konden starten met de GMG. Een rustige opstart, voor een nieuwe week! 

Een deel van de groep ging direct om 08.00 op stap voor Storytelling. Drie projectlocaties werden bezocht door de World Servants die daar hebben meegewerkt. Super tof om te zien hoe dit dan groeit over de jaren heen. Soms was het bijna niet terug te herkennen. 

Paula werd ten huwelijk gevraagd en daarmee bijna omgeruild voor 7 koeien toen zij een bekende local van haar voorgaande projectlocatie tegenkwam. We kunnen vol blijdschap vermelden dat ze gewoon lekker met ons mee terug is gegaan naar Liziwazi. 

Het kinderwerk werd vandaag verzorgd door de groep van Paula: Elisanne, Roos, Jesse en Meike speelden het verhaal over de Samaritaan en vulden het programma met limbodansen en natuurlijk vele liedjes. 

Op de bouw is flink doorgestreden. De bouw van de latrines is flink gevorderd: het begint er echt op te lijken! Daarnaast werd gewerkt voor de puntjes op de i in het huis waar al een dak op zit. Het stucwerk is begonnen, dat ging aan het begin niet gemakkelijk. Na wat tips en trics van Oscar liep het wat soepeler. Daarmee is onze vlog: how to stuc opgenomen voor jullie als trouwe kijkers.

Voor het tweede huis zijn de laatste voorbereidingen voor het dak getroffen. De laatste laag stenen is op de ringbalk gemetseld. De binnenmuren staan op gewenste hoogte. Hiervoor was een flinke hoeveelheid cement nodig en is onze nieuwe aflevering: ‘How to be a cementmolen’ opgenomen. De spanten liggen klaar, de dwarsbalken ook na wat zaagwerk. Dus morgen gaat ook hier het tweede dak er op.

Een ander deel van de groep is op huisbezoek geweest. Marjon, Claire, Sofie, Mirte, Mathilde en Lieke mochten samen met de tolk op pad. Zij bezochten een stel met 7 kinderen. Hun huisje is vorig jaar afgebrand en ze zijn daarbij veel spullen kwijtgeraakt. Zij slapen over 2 huisjes verspreid. Hier is ook een kijkje genomen en de ruimtes waren wederom indrukwekkend klein. Na het bakken van pannenkoeken verlieten onze Servants het dorp weer, de dorpsgenoten achterlatend met een lach op hun gezicht. 

Vele projectgenoten hebben zich flink bezig gehouden met de vraag: is water nat? We komen met onze natuurkundige Robin tot de conclusie dat dit in meerdere manieren op te vatten is en dat dit eigenlijk een zinloze discussie is. Maar ook daarover valt te discussiëren. 

Na het avondeten worden verschillende prijzen uitgereikt. De niet-netrozet gaat naar Marjon omdat zij een flesje water liet exploderen waardoor Esther, die twee bedden verderop lag, nat was geworden. 
De gouden bouwhelm ging naar Mirna, zij was langer aan de latrine aan het doorwerken terwijl het tijd was om te gaan rusten. 
Voor iedereen een nieuwe prijs: de cultuurbingo is tot het eind gekomen. Janna won deze met 28 van de 30 afgestreept en ontving hiervoor een heerlijke Haribo mix.

Tijd om op te laden voor een nieuwe bouwdag!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.