[MA414] Het dak gaat dicht!

Geplaatst op 31 okt 2014 - 10:43

De bouwdagen van de Bodegraafse groep in Malawi zitten er bijna op. Vandaag gaan de dakplaten op de school en misschien wordt zelfs nog een stukje dak van de lerarenwoningen gedicht. 

Hoofdleider Jan-Paul Apon belde om namens de groep de groeten over te brengen aan Masson en Adrie van Wingerden. Iedereen in Kandezu is blij met de groet die Masson stuurde en het bericht dat Adrie zelfs al weer thuis is, is met dankbaarheid ontvangen. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om te vertellen over de stand van zaken op de bouwplaats. Daar is, ook door de overweldigende samenwerking met de lokale gemeenschap, enorm veel werk verzet in de afgelopen dagen. Hoewel bij aankomst nog niet eens het fundament af was, lijkt het erop dat de krappe planning van technisch leider Henk Boer waarheid wordt.

Jan-Paul vertelt dat er dagelijks met tientallen mensen wordt gewerkt op de bouw; het is indrukwekkend hoeveel betrokkenheid de lokale gemeenschap heeft bij de bouw van de school en de lerarenwoningen. Zowel tijdens als na de bouw is er een diepe interactie tussen de lokale mensen en de Bodegraafse groep. De groep heeft al zoveel geiten gehad, dat ze het geitenvlees bijna zat zijn... 

De sfeer is nog steeds erg goed en iedereen is gezond. "Nouja," zegt Jan-Paul met een beschaamd lachje, "na de laatste voetbalwedstrijd loop ik met een schram op mijn arm; de medische staf moest dus toch nog aan de slag."

Dit is naar alle waarschijnlijkheid het laatste bericht vanuit Kandezu. Jan-Paul laat nog van zich horen voor de groep op het vliegtuig stapt. Hoewel iedereen het goed heeft in Malawi, wordt toch stiekem ook wel wat uitgekeken naar het weerzien met het thuisfront, komende dinsdag. Namens de hele groep hartelijke groeten!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.