MA417 | Genieten van alles wat Malawi te bieden heeft

Geplaatst op 16 aug 2017 - 13:23

Hoogste tijd voor een update vanuit het prachtige Endhlaleni: lees snel meer over "Billie", indrukken van een Malawiaanse kerkdienst en .... Restaurant Endlhaleni!

Na de warme ontvangst dinsdagavond 8 augustus zijn we allemaal op tijd naar bed gegaan. Woensdag werden we vrolijk wakker gezongen om 6.30 uur met het altijd vrolijke "begin de dag met een dansje". Nadat we voor de eerste keer van de rijstepap hebben gesmuld, konden we ons kampement verder inrichten. Wat zitten we in een prachtige omgeving en wat zijn de lokale mensen harteijk! De eerste contacten werden al snel gelegd. ‘s Middags om 14.00 uur Malawiaanse tijd, dus 16.00 uur Nederlandse tijd, begon de openingsceremonie. Na een aantal toespraken en het voorstelrondje kreeg de groep een geit overhandigd. Die kreeg al snel de naam Billie. Woensdag avond werd in het avondprogramma het zangtalent en de creativiteit van de groep getest. Het was een vrolijke boel.

Na het ontbijt van donderdag 10 augustus maakten we ons klaar voor de bouw. Nog voordat de bouw kon beginnen, werd de groep bij elkaar geroepen om te zien hoe geit Billie geslacht werd. Na het nodige gruwelen kon de bouw geopend worden. De volksliederen werden gezongen, er is gebeden en Amarins legde de eerste steen samen met een leerling van de school. Ook het kinderwerk is deze ochtend gestart. 45 kinderen deden enthousiast mee met zingen, knutselen en spelen. Bij de lunch vonden we geit Billie terug in de soep. Hij smaakte heerlijk!

Vrijdag 11 augustus werd er weer lekker doorgebouwd. Het ging zo snel dat ‘s middags het hoogste punt van de eerste lerarenwoning al werd bereikt. Iedereen helpt fanatiek mee - inclusief vele locals -  met stenen sjouwen, cement maken, metselen, zand halen met de vrachtauto en alle andere klussen. Er wordt heel wat afgezongen en gekletst op de bouw. Vrijdagavond hoorden we van coordinator Mussa over het werk van de CCAP en het belang van ons project voor het dorp. Een indrukwekkende en verhelderende avond.

Zaterdagmorgen hebben we nog even lekker doorgebouwd. ‘s Middags maakten we een wandeling door de omgeving. Bij veel mensen kregen we een kijkje in hun huis en daarmee een beeld van hun leven. Wat een indrukken! Na het avondeten oefenden we nog wat liedjes voor de kerkdienst voor zondag en zocht iedereen op tijd zijn of haar bed op.

Zondagmorgen mochten we een uurtje langer uitslapen. Om 10.00 uur begon de kerkdienst. Het prachtige gezang en gedans van de lokale koren maakten indruk. Ook wij lieten drie liederen horen maar konden met ons koor van 39 niet tippen aan de lokale bevolking. De dominee preekte over Bartimeus en gaf ons de vraag mee waarin wij zelf misschien (geestelijk) blind kunnen zijn. Zondagmiddag was het tijd voor de interland. De dames speelden gelijk maar wonnen met penaltys 4-5. De heren, aangevuld met enkele dames, wonnen met 0-2. Ada en Matthijs wisten het doel goed te vinden. De overwinning werd goed gevierd. In opperbeste stemming maakten we ons klaar voor de nieuwe bouwweek.
Maandagmorgen zongen we Jorick wakker. Hij vierde in Malawi zijn 30e verjaardag. De bouw ging vlot verder en bij het kinderwerk komen steeds meer kinderen. Vandaag zijn er verschillende groepjes naar een kliniek geweest. Ook is er een oud World Servants project bezocht. Deze avond opende ‘restaurant Endlhaleni’ haar deuren. De deelnemers werden door de leiding in de watten gelegd. Zo kregen ze een handmassage, werd het eten aan tafel gebracht en werd de afwas door hun gedaan. Als verrassing sloten we af met een heerlijke taart, door onze eigen kok Crodney gemaakt. Hij was er zo trots op dat hij hem al zingend en dansend met de keukendames kwam serveren!

Dinsdag 15 augustus was een goede bouwdag waarop ook van de tweede lerarenwoning het hoogste punt werd bereikt. Ook het dieptepunt van de latrines werd bereikt. Het gaat zo hard dat we voorlopen op de planning van de aannemer Duncan. ‘s Avonds werd Enhlaleni veranderd in het dorp Wakkerdam en was er een ware strijd tussen de burgers en de weerwolven. Gelukkig overwonnen de burgers!
De komende dagen gaan we door met de bouw en zullen er allerlei culturele avtiviteiten plaats vinden. We gaan mee helpen op het land, op huisbezoek, samen met de lokale bevolking pannenkoeken eten en ons zo laten onderdompelen in de prachtige Malawiaanse cultuur.

Iedereen is gezond, we genieten volop en willen nog lang niet naar huis!

Hartelijke groeten vanuit Endhlaleni.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.