MA418 | Vooruit met de geit!

Geplaatst op 17 aug 2018 - 11:38

Wat is Malawi toch een mooi en een prachtig land. De mensen zijn hier warm en de temperatuur is dat ook. We beleven hier met elkaar de mooiste avonturen.

Lieve, lieve thuisblijvers,

De reis ging als volgt:
Wakker worden in Nederland en daarna gaat het avontuur beginnen!

Spanning en excitement gaan door ons heen, hier gaan we! Aangekomen in Brussel op zoek naar de bagagewagentjes ging voorspoedig (na een kleine zoektocht). In volle bewondering van het nieuwerwetse aankomstbord dat boven ons ratelde, wachtten we op het moment van inchecken en aangezien de reis te voorspoedig ging, waren we een uurtje te vroeg. 

Eindelijk in het vliegtuig naar Addis Ababa hebben we onderweg een kleine tussenstop in Wenen. Voor de nieuwe vliegers onder ons was het een bijzondere ervaring. Op Addis Ababa aangekomen konden we op de koppen lopen dus hadden we de gate snel gevonden (not). Maar nadat onze hoofdleider even een kleine deal sloot en zijn vertrouwen in het vliegtuigpersoneel nam, konden wij wat sneller door de douane. Na knappe stuurkunsten, manouvres en sightseeing kwamen wij bij ons iets kleinere vliegtuig aan. 

Met een wat ruigere landing, die niet iedereen als prettig heeft ervaren, waren wij eindelijk in LILONGWE! Na vertraging met de bagage hebben wij heel snel MJ, onze projectcoördinator, en Donald onze VIP-chauffeur mogen ontmoeten! Onze tassen hadden de luxe van een eigen transportwagen en hierdoor hadden wij een zee van ruimte in onze supergave bus!

Na een lange reis over de asfaltweg sloegen we eindelijk af en werd de reis voortgezet op Malawiaanse zandwegen, met vele hobbels en gaten tot gevolg. Met veel zwaaien en woehoeen kwamen wij aan in Kalumamba! Daar werden wij verwelkomd door zang en dans, high-5’s en vele boxen. Echter, wij hoorden de zang en zagen dansmoves, maar doordat de zon al onder was konden wij de blijde gezichten alleen niet zien!

Woensdag mochten we iets later wakker worden dan normaal en konden we na onze eerste GMG aan de overheerlijke, belachelijk lekkere rijstepap. Aldus Mirthe die ons dagboek die dag schreef! Iedereen heeft het weggekregen met hier en daar een kokhals.  Na het ontbijt begon de bouw en daar is de eerste steen gelegd door de jongste van ons, Marem, en een Malawiaan! Na deze korte ceremonie begon de bouw  met het maken van cement. Begeleid met zang werden de stenen doorgegeven naar de bouw en op de juiste plek neergelegd. De lunch was lekker met rijst en onze eerste Malawiaanse kip. En als toetje een overheerlijke echte Malawiaanse banaan met bananensmaak! 

In de middag was de officiële welkomstceremonie met vele speeches die we niet allemaal goed konden volgen maar waarbij we veel gelachen en geapplaudisseerd hebben. Ook was er een officiële welkomstdans te bewonderen waarbij we zelfs mee mochten dansen! Na de ceremonie was het terrein één groot speelparadijs geworden en hebben we de bal heen en weer zien vliegen. En touwtje springen zijn wij Nederlanders niet zo goed in als wij denken. Stephan werd erg gewaardeerd en werd, nadat de officiele wedstrijd begon, zelfs gevraagd mee te doen als verdediger voor het team van Kalumamba!
Deze avond was ook de ontdekking van een overheerlijke, welverdiende douche! Met een emmer warm/heet water en een half opengesneden waterflesje, wat diende als bekertje, hebben wij heerlijk genoten! En douchen onder een prachtige sterrenhemel….maakt veel goed.

Donderdagochtend was de bedoeling wakker te worden door de prachtige zangkunsten van onze cultuurleider Feie (moto) maar Gurber de geit, ons cadeau dat wij hebben gekregen bij de officiële welkomstceremonie, was hem al voor (18000Kw). Met een mekkerende nacht achter de rug was het ook zo dat iedereen wel uitzag naar het diner wat ons 's avonds werd voorgeschoteld. Na onze GMG was het tijd voor de bouw en de eerste bouwdag is een feit. De muren van huis 1 staan al en na vele complimenten van onze bouwleider Martin zijn we al heel blij met het huidige resultaat. 
Deze ochtend is ook het kinderwerk van start gegaan en het gaat zo goed dat het zwart ziet van de kinderen. Met vele blijde gezichtjes zagen wij de kids rondrennen! Na het heerlijke avondeten, wat ook deze keer weer een pasta was met de natuurlijk bovengenoemde Gurber, ontstond er een spontaan lofgezang, en nee dat was niet om Gurber maar om God te eren. 


Hele lieve vrolijke groetjes,
jullie leiders Feie en Peter


PS: Na enkele struggelingen zijn er op dinsdag al mensen die de grote boodschap naar beneden hebben kunnen laten vallen.
PPS: Op woensdag volgden er al meer
PPPS: toen op donderdag Demi ook zover was, hebben we met zijn allen geapplaudisseerd!
PPPPS: nog 1 te gaan!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.