MA622 | Hard bouwen en eropuit

Geplaatst op 3 mei 2022 - 19:47

Terwijl we hard verder bouwen om het schoolgebouw af te krijgen, is er ook tijd voor een uitstapje om Malawi beter te leren kennen.

Gisteren en vandaag hebben we hard doorgebouwd. Het doel is om op donderdagmiddag, bij de overdracht van het schoolgebouw aan de gemeenschap, een gebouw op te leveren dat nagenoeg klaar is. In twee weken is dat een hele prestatie! De bouwvakkers metstelen op de Malawiaanse steigers en werken aan de betonnen ringbalk. Wij zijn ondertussen aan het werk met de vloer in het semi-permanente schoolgebouw dat de gemeenschap in 2020 met hulp van World Servants zelf heeft gebouwd. Ze hebben dit gedaan omdat het World Servants project vanwege corona werd uitgesteld, maar er wel een grote behoefte was een klaslokalen. De vloer van het ene klaslokaal zit er wel in - dit is onze eetzaal - maar in het andere lokaal en het lerarenkantoortje moet de vloer nog gestort worden. Voordat dit mogelijk is, moet er nog het nodige voorbereid worden. Met hulp van dorpsbewoners hebben we er eerst flink wat grond in gebracht om het op niveau te krijgen. Vervolgens gaan er heel veel kapotte stenen in die worden stukgeslagen. Hiermee zijn deze twee ruimtes nu klaar om de vloer in te storten. Naast een heel nieuw schoolgebouw, komt hiermee ook het in gebruik nemen van deze ruimtes binnen handbereik.Niet slecht in twee weken tijd!

's Middags ging een groepje onder leiding van leerkracht John op bezoek bij een lokale boer. Hij teelt gewassen als mais, bonen, suikerriet en zoete en gewone ' Ierse' aardappelen. Hij vertelde hoe het bedrijf, dat hij samen met zijn vrouw runt, werkt. Hoe hij zijn gewassen teelt en welke uitdagingen ze hebben. Belangrijkste uitdaging is dat ze kunstmest nodig hebben om met enig succes gewassen te kunnen telen. Dit is alleen zo duur dat ze dit zich eigenlijk niet kunnen veroorloven, Dit geldt voor bijna alle boeren. Daarom zijn de opbrengsten niet groot en lukt het maar net om voldoende opbrengst uit zijn bedrijf te krijgen om te kunnen verkopen en er zelf van te leven.  

Dinsdagmorgen ging een groepje op bezoek naar een kliniek in de buurt. Bij terugkomst was de groep zichtbaar onder de indruk van de armoedige staat van de voorzieningen in de kliniek en de primitieve middelen waarmee de artsen en verpleegkundigen hun werk moeten doen. Dankzij de inzet en het enthousiasme van de zorgverleners kan er basiszorg worden verleend. Veel materiaal is van bedroevende kwaliteit. Helaas is ook dit Malawi...

Morgen gaan we de laatste volle dag bouwen en is ook de laatste keer van het kinderprogramma. Donderdagochtend is het afsluitende kinderfeest en 's middags is de overdrachtceremonie van het gebouw. We naderen het einde van het project!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.