MY217 | Oneindig veel emmertjes

Geplaatst op 9 aug 2017 - 08:59

Zestig kuub zand verplaatsen. Dat is onder andere wat de bikkels in Myanmar aan het doen zijn. Emmer voor emmer, afgewisseld met liters zweet en zonnebrand. Cees vertelt over de eerste bouwdagen: 

We maken het goed in Chaunsone, bij het welkomstdiner voelden we ons al helemaal thuis. Wat was dat heerlijk! We hebben samen met het bestuur van de kerk en een vertegenwoordiger van de regering gegeten. Toen was het tijd voor een lange nacht rust. 

Het ontbijt van maandagochtend was een verrassing voor velen: Brood met ei! (ter geruststelling was er óók witte rijst ?). Na het ontbijt hebben we de omgeving verkend en het terrein waar we de komende weken wonen en werken. De WC's, de grote douche en natuurlijk ook de bouwplaats. Ze zijn al mooi op weg met het bouwen: ongeveer de helft stat er al. Wij mogen beginnen met het vullen van het fundament met ongeveer 60 kuub zand. Na de lunch startten we dan ook vol goede moed met de eerste emmertjes zand. Eerst drie vakken van de rolstoelhelling en (hoewel niemand het geloofde) dat redden we in één middag. Dinsdadg zijn we verder gegaan met het grote vak. De hele dag vlogen de emmers met zand langs de lijntjes en langzaam vulde het grote gat. Een litertje zonnnebrandolie, een paar honderd liter drinkwater en waarschijnlijk nog meer liters zweet later was het grote gat voor iets meer dan een derde gevuld. Nog twee dagen te gaan dus.

Tussendoor wordt er ook al gemetseld. De metselaars hadden het eerst niet begrepen en lieten ons metselen maar durfden niet te zeggen dat we scheef gingen, tot dat de technisch leider kwam en zei dat scheef was en er een paar stenen uit trok. Toen begrepen ze dat ze dat ook konden doen.Naast de bouw was er ook kinderwerk aan de gang op twee scholen. 's Morgens op de school op onze compound en 's middags in het dorp. Zowel de kinderen als de deelnemers waren zeer enthousiast. Aan het eind van de dag  hadden we een  vraag en antwoord avond met de Shi Shi, onze steun en toeverlaat in Myanmar. De meest uiteenlopende vragen passeerden de revue. Van vragen over eten tot mannen in vrouwen kleren die mee reden in een soort parade. Vandaag weer emmertjes zand, metselen en nu ook schuren en schillderen. De sfeer in de groep is prima dus we houden het nog wel een tijdje uit met elkaar.

Vriendelijke groeten uit het nog steeds warme (30 graden) en snachts zeer natte Myanmar

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.