MY218 | Weekend in Myanmar

Geplaatst op 11 aug 2018 - 13:12

Na twee dagen flink doorbuffelen stond het weekend gisteravond alweer voor de deur. We worden even weer bijgepraat.

De afgelopen dagen is de groep druk bezig geweest met het metselen van de muren en het storten van het beton. Het was af en toe zowaar even droog waardoor de spirit nog meer toenam om lekker door te zetten.

Op vrijdag is een aantal begonnen met het kinderwerk. Voor een groep gehandicapte kinderen werd een programma uitgevoerd. Daar werd enthousiast op gereageerd door zowel de deelnemers als de kinderen. Wel werd het duidelijk dat hier niet altijd rekening wordt gehouden met de vorm van handicap die de kinderen hebben. Alle kinderen zitten bij elkaar in een kleine ruimte waarin veel prikkels zijn waar niet alle kinderen even goed mee om kunnen gaan.

De vrijdagavond werd gebruikt om meer te weten te komen over de lokale omstandigheden en de cultuur. Aan een grote delegatie van de plaatselijke bevolking konden vragen worden gesteld over alles. Uiteraard hadden ze ook voor ons allerlei vragen. Op de vraag wat de jeugd nu het grappigste aan die groep Nederlanders vond, was na enig aarzelen het antwoord: ze zijn allemaal wit, lang en sterk.

Vanmorgen, zaterdag, was er geen ruimte voor uitslapen. Op de planning stond een bezoek aan een vorig World Servants project op een nabijgelegen eiland. Daar worden sinds een aantal maanden kinderen met een beperking opgevangen zodat ze naar school kunnen gaan. Daarnaast worden er programma's georganiseerd onder de bevolking die de mensen inlicht over de ziekte lepra en wat je er tegen kunt doen. Dit heeft ertoe geleid dat de ziekte zich niet verspreidt op het eiland.

Daarna stonden een aantal bezoekjes op het programma aan lokale handvaardigheden. Zo werden twee weverijen bezocht, een houtsnijder en een maker van ouderwetse krijtbordjes. Na de nodige souvenirs te hebben ingeslagen weer snel terug naar het ziekenhuis waar alweer een uitgebreide maaltijd voor ons klaarstond. We worden hier enorm verwend door de mensen met heerlijke maaltijden dus afvallen wordt nog lastig.

Nu geniet iedereen van een momentje rust. Een aantal is de stad in om wat inkopen te doen en een ander is zijn of haar jetlag aan het wegwerken.

Kortom. We vermaken ons nog prima 😀

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.