NE123 | Yes, eindelijk aan het werk

Geplaatst op 16 okt 2023 - 18:29

De eerste bouwdag zit erop.

Yes, de eerste werkdag. Aan het ontbijt in werkkleding, het vooruitzicht op een heerlijke dag werken. Ontbijt met watermeloen, cornflakes en koekjes. Koffie is ook lekker maar we moeten nog wel wennen aan de sterkte. Eerste GMG, bijna iedereen goed geslapen, sommigen moeten wennen aan hun harde matras. Vraag bij het gmg was, ben je snel gewend in de groep. De een deed daar langer over dan de ander. De meesten gaven aan dat het makkelijk was omdat de groep zo relaxed is. Op de bouw aangekomen, een aantal in traditionele WS outfits (zie foto's) maken we kennis met de aannemer en de bouwvakkers. We delen naamlinten uit zodat we elkaar bij naam kunnen noemen. Vervolgens zijn we, gemixt, in een kring gaan staan en werd er door Rene in gebed om een zegen gevraagd over de bouw. Daarna was er een grote stofwolk en voor de lunch stonden er ineens drie buitenmuren. Diverse mensen hebben voor het eerst gemetseld. Gerrit R. (aannemer en leraar) was zichtbaar aan het genieten omdat hij de dingen kon doen die hij als bouwvakker geleerd en heel lang gedaan heeft. Hilda had nog wel een angstig moment, zij stond aan de buitenkant metselwerk schoon te maken toen ze een klein slangetje weg zag kruipen. Ze was er niet bang voor zei ze maar ze deed toch voor alle zekerheid haar broekspijpen in haar sokken want je weet maar nooit. Gerrit. V en Els hebben lekker in het zand gespeeld. Zij moesten het zand zeven om de kiezels er uit te halen. Na een heerlijke lunch met spaghetti werden de muren verhoogd naar zes lagen en de binnenmuur werd acht lagen. Daarna werd er op de muren betonijzer neergelegd en werden betonnen lateien aangebracht. Toen om vier uur het stof was opgetrokken, stonden de muren van de klaslokalen er. Zo, wij konden moe maar voldaan terug naar het blauwe gebouw. Onderweg werd de groep die kinderwerk gedaan had opgehaald. Zij hadden geweldige pret gehad met de kinderen van de school. Nu douchen, een heerlijke koude douche waar je lekker van opfrist. Daarna een Nepalese maaltijd.

Dat was het weer voor vandaag. De vriendelijke groeten van een moe en voldane groep uit het nog steeds gezellige Kathmandu

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.