NI117 | De resultaten liegen er niet om

Geplaatst op 27 jul 2017 - 09:19

Het is tijd om terug te blikken voor de Woord en Daad-groep in Nicaragua. En ze blikken terug op een mooie én productieve tijd. 

27 juli: overdracht van het project

Op het moment dat wij deze blog schrijven, zitten wij klaar om te gaan lunchen (12.30 uur). Deze ochtend hebben een beetje uitgeslapen: het ontbijt stond om 8.00 uur gepland. Deze ochtend begonnen wij met het afmaken van de wereldkaart op de wand in lokaal 1. Hanneke, Ingemarij en Corianne waren daar enorm druk mee. De anderen maakten de douches en de bouwplaats helemaal schoon. Tijdens de koffie namen we afscheid van Ivanha. Zij was de organisator van de uitjes en zorgde ervoor dat het beschikbare budget voor dit project goed werd besteed. Arian bedankte voor haar enorme inzet en Hanneke overhandigde namens de groep een cadeautje. 

Na de lunch zullen we onze koffers verder pakken en bekijken wat wij hier willen achterlaten. Er staan nu al vier vuilniszakken met kleren, sokken en allerlei douchespullen klaar voor de bevolking. De keukendames mogen als eerste vanmiddag iets uitzoeken, omdat zij zich enorm voor ons hebben ingezet. Tja, dan komt het einde van dit project steeds dichterbij. Vanmiddag zullen we het project overdragen aan Leonel en de lokale bevolking in de kerk en zullen we samen zingen, bidden en natuurlijk op de Nicaguraanse manier afscheid nemen. Na het avondeten zullen we met elkaar dingen delen, terugblikken en op tijd de mand ingaan. Morgenochtend moeten wij om 10 over half 4 klaar staan om naar het vliegveld te gaan. Er ligt weer een flinke reis voor de boeg. Genoeg tijd om terug te blikken op dit mooie project.

Dit zijn de resultaten:

  • Lokaal 1 is bijna geheel gerenoveerd: de binnen- en buitenkant zijn beschilderd, de ramen staan klaar om gezet te worden de deur zit erin, het dak zit erop, alleen de vloer nog afgemaakt worden;
  • Lokaal 2 is deels gerenoveerd: de bouwstructuur is bijna klaar, een nieuwe midden- en zijmuren geplaatst en bewapening is gestort, de tweede groep kan dit lokaal klaarmaken;
  • Lokalen 3 en 4: de bouwstructuur is voor de helft klaar, 5 muren zijn geplaatst (de 6e moet nog gedaan worden), de vloer moet gelegd worden, de 5 muren afgemaakt worden en het dak erop geplaatst worden.
  • De douches en toiletten zijn helemaal klaar en worden al gebruikt (misschien nog een extra laagje verf erover).
  • De groep is moe, maar erg voldaan; een pracht project met ontzettend mooie resultaten! Complimenten voor de groep, de lokale bevolking en alle mensen die geholpen hebben om dit project tot een succes te maken. De foto’s en alle onze ervaringen volgen … plannen jullie alvast een paar avondjes in? 

Wij zien jullie snel weer/see you soon! Wij vliegen morgen om 7.35 uur (lokale tijd) met vlucht DL 370 naar Atlanta. Wij komen daar om 13.16 uur aan en zullen om 15.17 uur doorvliegen naar Amsterdam met vlucht DL 070. Om 5.50 uur op zaterdagochtend hopen wij te landen op Schiphol en jullie weer te zien!

Hartelijke groeten, 

Het bouwteam,

Arian, Hanneke, Nathan (leiders), Jeroen, Maaike, Abbey, Annemarie, Annerieke, Marianne, Marleen, Ingemarij, Laura, Anke, Maritthe, Gerrit Jan, Gerjanne, Geerten, Corianne, Femke en Elise.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.