NI117 | Waardevolle momenten

Geplaatst op 20 jul 2017 - 09:19

Leef mee met de Woord en Daad-groep in Nicaragua en lees hun belevenissen van donderdag 20 juli. 

Donderdag 20 juli 2017

Na een vroeg ontbijt zijn we eerst allemaal gestart met werken op de bouwplaats. Deze dag zijn we gestart met de volgende lokalen. Stenen sjouwen, metselen, specie en cement maken en vlechten voor de bewapening waren de activiteiten. Rond 10 uur ging er een groepje de krottenwijk in onder begeleiding van de pastor en de tolk. Zij zijn bij vier verschillende gezinnen op bezoek geweest. Hier kregen zij confronterende verhalen te horen en kregen we iets meer te zien van de armoede die hier heerst. Tijdens deze bezoeken hebben we samen gebeden en gezongen. Dit zorgde voor waardevolle momenten. Nadat zij terug waren hebben we met elkaar geluncht. Dit bestond weer uit brood en toast. Na het eten konden we nog even uitrusten. De één doet dit op bed, de andere aan de tafel en weer iemand anders gaat meteen aan het werk. 

Rond half 3 gingen er weer drie mensen met Hanneke en de tolk mee, om met de kinderen te werken. Deze dag waren er ongeveer 30 kinderen. We begonnen even met voorstellen. De kinderen probeerden onze namen na te zeggen wat welk grappige woorden opleverden. Hierna hebben we samen gebeden. We hebben nog wat dingen laten zien over Nederland en daarna kregen de kinderen een pepermunt om te proeven. Sommige kinderen brachten de pepermunt bij hun moeder omdat ze niet zo goed wisten wat ze er mee moesten of ze keken er eerst nog een paar keer naar voordat ze het in hun mond stopten. Ook hebben we nog samen gezongen;  ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ in het Spaans en in het Engels. Na het zingen heeft iemand het Bijbelverhaal verteld wat ging over ‘Jezus stilt de storm’. Vervolgens hebben de leerlingen een vis versierd door te kleuren en eventueel propjes erop te plakken van gekleurd papier. De kinderen die al klaar waren speelden rond het gebouwtje. Toen iedereen klaar was hebben we als afsluiting nog een spel met de kinderen gedaan. Ze vonden het erg leuk. Elk kind kreeg een touwtje door zijn broek of rok. Wij speelden voor kat en probeerden alle touwtjes te pakken. Dat was even hard rennen, maar wel ontzettend leuk. Het leverde veel vrolijke en blijde gezichtjes op. En daar doen we het voor! 

Na het kinderwerk en het bouwen hebben we gegeten. Ook deze avond was het eten weer heerlijk klaargemaakt. Het was weer rijst, kip en salade. Als afsluiting kregen we een fantastisch ijsje; limonade wat bevroren was in een zakje. Dit leverde aardig wat geluid op. Na het eten waren er weer de GoedeAvondGesprekken en daarna kon je zelf weten wat er gedaan werd. De meeste gingen weer vroeg naar bed. 

Adios!
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.