NL0121 I Eindelijk echt van start en NOG meer cultuur?!

Geplaatst op 13 jul 2021 - 09:52

Maandagochtend konden we eindelijk echt van start: de bouw werd geopend! Het was een volle dag met heel veel indrukken. 

Inmiddels zijn we een beetje gewend aan ons nieuwe onderkomen voor deze 10 dagen en mochten we eindelijk gaan bouwen. Na een heeeeeeele lange (maar natuurlijk belangrijke) veiligheidsinstructie van Gerjan, konden we van start. Er is een begin gemaakt met een nieuw muurtje, het vleesluik is veilig dicht gemaakt en er is geschuurd, gezaagd en een begin gemaakt aan de muziekstudio.

Helaas werd deze bouwdag een halve bouwdag. Na de lunch werden we uitgenodigd in een Moskee. Hier hebben we een rondleiding gekregen en veel geleerd over de Islam en de rol van de Moskee in de Schilderswijk. Mohammed El Arrag, hoofdinspecteur bij de politie van Den Haag met als specialiteit Cultuur en Verbinding, heeft ons meegenomen in zijn proces om van de Schilderswijk een succes te maken. Iedereen kent de Schilderswijk vooral als probleemwijk maar Mohammed heeft ons laten zien hoe waardevol het is als je samenwerkt, elkaar begrijpt en je verbonden voelt met de bewoners en de wijk. Hij heeft de Culturelewasstraat opgezet om politieagenten onder te dompelen in de cultuur waar zij komen te werken. De Schilderswijk is een heel mooi voorbeeld van hoe een wijk zich enorm kan ontwikkelen als je je verbindt. Tussendoor kwamen ook Click Jongeren langs in de Moskee om te vertellen over hun werk in voornamelijk de Schilderswijk. Hun slogan is: "Met jongeren, voor jongeren". Dit past natuurlijk heel goed bij wat wij proberen te bereiken in Laak. Ze kwamen ook met een leuke energizer waardoor we elkaar nog wat beter hebben leren kennen. Zo weten we nu dat Anne een vis heeft van dertien jaar oud, Johan meer kleding en schoenen heeft dan zijn vriendin Mirthe en dat Geert eigenlijk deze week zou zeilen maar door het slechte weer toch maar met ons mee is. 

Na een korte wandeling, wederom door de regen, kwamen we aan in het oudste buurthuis van Nederland: de Mussen. Dit is een buurthuis in de Schilderswijk waarvanuit heel veel mooie initiatieven zijn ontstaan om de wijk te verbinden. Waar de meesten van ons een buurthuis vooral kennen van de klaverjasavonden voor opa en oma spelen de buurthuizen hier een hele belangrijke rol in de verschillende wijken. Dit is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, groeien en verbinden. Een van de initiatieven vanuit de Mussen is de Schilderswijk moeders. Dit zijn opgeleide vrouwen die moeders in de wijk helpen met verschillende problemen. Denk aan het helpen bij invullen van formulieren, de taal tot huiselijk geweld etc. Na een heerlijk Afgaans diner keerden we terug naar de camping, alweer door de regen. 

Alsof we nog niet genoeg infomatie hadden gekregen, kwamen 's avonds Tim Kuijsten (bestuurslid Perspectief, jongerenpartij Christen Unie) en Elian Yahye (journalist voor o.a. De Correspondent en NRC Handelsblad) ons uitdagen om na te denken over de rol van jongeren in de politiek en welke rol wij daar zelf in kunnen spelen. We verbaasden onszelf over de verschilldende discussies die ontstonden nadat we eerst bijna allemaal zeiden niet zo veel verstand en interesse te hebben in de politiek. Job heeft zich deze avond omgetoverd van klimaatactivist tot vredesstrijder. 

We sluiten af met wederom een interessant discussiepunt die plaatsvond tijdens het tandenpoetsen:
Hoe wordt je tandenborstel voorbereid voor hij je mond bereikt? 
A. Water - tandpasta - in je mond.
B. Tandpasta - water - in je mond.
C. Water - tandpasta - water - in je mond.
D. Tandpasta - in je mond. 

We zijn weer erg nieuwsgierig naar jullie mening, laat het vooral weten door ons een groetje te sturen! Voor Anke een relatietest: Gerjans antwoord staat er niet tussen, hoe poetst Gerjan zijn tanden? 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.