NL0421 | Bouwen, bellen en bikkelen

Geplaatst op 19 jul 2021 - 22:56

De eerste bouwdag in De Glind begon vroeg. Heel vroeg. Ons ontbijtje stond om 6.30 op ons te wachten, uiteraard met een gekookt eitje. Daarna trok elk GMG groepje zich terug voor een goed gesprek en een tweede kop hoognodige koffie. Vervolgens werden de laatste veters gestrikt, bouwschoenen opgepoetst en werd er koers gezet richting de Wijde Mantel, waar de bouw van ons project officieel met gebed en een yel werd geopend. 
 

De Wijde Mantel is een bijzondere plek waar kinderen met een meervoudige beperking onafhankelijk, maar samen met hun ouders kunnen wonen. Hier worden deze week onder andere voelborden, een tillift voor de jacuzzi en een muziek gong geplaatst, allemaal om de leef-en belevingswereld van de kinderen die hier wonen te vergroten. Joost, onze contactpersoon en vader van een bewoner, heeft ons al eerder verteld over de impact van deze toevoegingen op de gevoels-ervaring van de kinderen.

Een World Servants project zou een World Servants project niet zijn zonder af en toe een kleine miscommunicatie. Het is tot op heden niet bekend hoe er vier zakken cement in de molen terecht zijn gekomen, waar er maar één nodig was.

Een kilometer verderop wordt bij het zwembad gewerkt aan het plaatsen van een luifel voor op het terras. Ook wordt een betonnen vlak schoongespoten, waar straks een levensgroot dambord op geschilderd gaat worden.

Bij de Landouw, het stuk grond waar tevens onze groentes voor het avondeten vandaan komen, is een ander groepje hard aan de slag gegaan. Langs de weg is gestart met het in elkaar timmeren van een kiosk, waar de kinderen uit de Glind straks hun eigen verbouwde groente en fruit vanaf de Landouw kunnen verkopen. Hier leren de deelnemers meteen een aantal nieuwe bouwtermen. Altijd handig om het verschil te weten tussen een regel en een latje. 

Ook is vandaag het kinderprogramma van start gegaan. Een lekkere georganiseerde bende, met een hindernisbaan, buikschuifzeil en flessenvoetbal. Leuk om samen te werken met het activiteitenteam van de Glind. De spierpijn zal morgen te voelen zijn.

Om een eerste volle en indrukwekkende dag af te ronden mocht de groep aansluiten bij een passievolle Zumbales op het sportveld, om zich samen met de lokale bewoners nog even in het zweet te werken. Julliette en Hanna liepen standaard een maat achter, Yvonne had het ondanks tegenspreken toch een beetje naar haar zin, en bij Rients kwamen al na 5 minuten de eerste zweetdruppeltjes tevoorschijn. Echter zwoegde iedereen dapper door, onder leiding en aanmoediging van onze onvermoeibare Zumba koning Mark. 

Na de Zumbales was het tijd om alvast even aandacht te besteden aan onze jarige op dit project. Jesse werd verrast met een vervroegd verjaardagscadeau in de vorm een bellenblaas workshop. Samen met de rest van de groep kreeg hij dankzij de Belle Dame, Myra Steens, de mogelijkheid om levensgrote bellen te creeren. Over verwondering gesproken. Alsof er twintig kleine kinderen door de tuin liepen.

Morgen een nieuwe bouwdag, met gelukkig een halfuurtje langer nachtrust.

Groeten, 
Groep NL0421, 
Anne

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.