NL0621 | Guten Morgen, an die Arbeit

Geplaatst op 27 jul 2021 - 00:10

'Guten Morgen, guten Morgen, guten Morgen, Sonnenschein', ofwel: Mariëlle heeft wekdienst en Geldermalsen is wakker. Eerste bouwdag!

Hoppakee! Weer een liefdevolle 1,75-bak van Duco en de dag kan niet meer stuk. Zelfs niet na Nana Mouskouri als eerste klanken van de dag. Rise and shine: het is de eerste werkdag in Geldermalsen. Blinkende bouwschoenen krijgen vandaag hun vuurdoop. Na de GMG treedt tien m/v aan om bij het prieel op De Wieken te gaan schuren en schoonmaken. De rest van de groep gaat aan de slag op De Rietpol. Een volgestampt rommelschuurtje is al snel een overzichtelijke opslag, de laatste picknicktafels veranderen van bouwpakket in bruikbaar, een verweerde bank wordt een nette zitplek en de eerste palen van de belevingspergola gaan de grond in. De ochtend voelt als 'we gaan sneller dan het licht'. De regenbuitjes tussendoor mogen de pret niet drukken. 

BIj het prieel gaat het zo hard dat de eerste banken al in de beits staan na de middag en de pergola van de belevingstuin is na dag één ook zowat al af. Woensdag volgens planning het prieel opleveren gaat lukken en de beleeftuin vrijdag af hebben lijkt ook heel haalbaar, als het voldoende droog blijft. 

We krijgen mooie ondersteuning van de mensen hier in Geldermalsen. Nog steeds heerlijk eten en een aantal van de kokers zet zich ook op praktische manier in voor ons project. Materialen die we nodig hebben blijken zomaar geregeld te zijn en vanmiddag konden we op bezoek bij Jolanda, die eerder de lekkere bloemenboter had gemaakt. We mochten haar kar lenen en de mensen die deze ophaalden hadden meteen de 'huisbezoek-experience', zoals dat hoort tijdens een World Servants-project. Wat een gave vrouw en wat een kennis van planten en kruiden!

Intussen hebben Limke en Willem-Jan heel veel contacten gelegd om alle doelen van ons scrumboard te verwezenlijken. Tijdens het avondeten deelt Limke een deel van de plannen voor komende week. Het belooft een mooie belevenis te worden...

Na het avondeten (en een goede pot 30 seconds) gaan we eindelijk het langverwachte fikkie stoken. We pakken de gitaar, trommels en piano erbij en het is nog lang gezellig op het plein van de Rietpol. Bis morgen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.