NL0621 | It giet mâl

Geplaatst op 2 aug 2021 - 01:29

Geldermalsen giet mâl op dizze rêstdei. Mâl mei boekjes, mâl mei reinbuien, mâl mei kado's, mâl mei BBQ, mâl mei bisteklanken, mâl mei de skommel en noch folle mear mâls.

Genoeg Frysk, tijd voor een toegankelijk verslag van de laatste volle dag in Geldermalsen. We ontbijten in de ochtendzon, praten in onze GMG over dienen en blikken vooruit op deze bijzondere dag. Zometeen voor de laatste keer naar De Wieken, om daar een viering te beleven die we samen met Tiny hebben voorbereid. Het wordt mooi, over het thema 'vertrouwen'.

We wandelen die kant op en het lijkt goed weer. Zelfs stukjes blauwe lucht tussen de wolken door. Toch besluiten we de viering binnen te doen, de tent is te klein en de voorspellingen waarschuwen voor wolkbreuken met onweer. We zetten stoelen klaar in de zaal, onder de partytent voor de schuifpuien, in de hal en in de corridor. Zo hebben we toch de beste mogelijkheid om afstand te houden. Als alle stoelen staan, halen we de bewoners op bij de woningen. Er zijn er veel die mee willen. Er sluiten ook nog allerlei andere mensen aan die we deze week hebben leren kennen. 

De viering is prachtig. Zoveel oprechtheid, zoveel passie. Wat een mooie mensen hebben we hier leren kennen. We gaan ze nog missen! Om toch een beetje bij ze te blijven geven we ze allemaal een fotolijstje met onze groepsfoto cadeau. We zouden overal nog wel even langs willen om te kijken waar 'we' staan...

Na de koffie (met heerlijke koek) gaat de BBQ aan. Iedereen geniet van de (al dan niet geblenderde) hamburgers en worstjes. We kletsen nog een hele tijd na en brengen dan de bewoners terug naar de woningen. We laten de zaal piekfijn achter, genieten van de drie (!) waterbedden in de grote snoezelruimte van De Wieken en gaan dan terug naar De Rietpol, waar we Formule 1 kijken, afscheid nemen van Lieke en boekjes schrijven. Het wordt een nare obsessie, die complimentenboekjes...

Rond zes uur gaat de BBQ weer aan, er is nog flink wat over van vanmiddag. Grillmasters Jelmer, Christiaan en Willem-Jan brengen een flinke lading aan de man, terwijl DJ Ellis van polonaise naar praise schakelt (Nynke oefent voor gebarentolk, zie video). Dan is het tijd voor de laatste grote klus hier op De Rietpol: de versleten en onveilige rolstoelschommel verwijderen. Zagen, trektouwen en heel veel geweld later ligt de schommel plat op het gister aanveegde kunstgras. Morgen demonteren we 'm verder, eerst schuiven we in een kring om het kampvuur voor een slotgesprek over onze tijd hier. We halen herinneringen op en delen wat we willen meenemen hiervandaan. Bij een flink oplaaiend kampvuur wijzen we Clemens en Isa aan als Koning en Koningin. 

Er volgen nog heel wat nachtelijke boekjesschrijfuurtjes. Voor het wekken moet het klaar zijn, want meteen daarna moeten de kamers leeg, zodat we na ontbijt en GMG de Rietpol schoner achter kunnen laten dan het er lange tijd geweest is. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.