NL0621 | Puntjes op de i

Geplaatst op 31 jul 2021 - 00:31

Zelfs het gras is gebezemd, de puntjes staan op de i. Tijd voor een koude plons...

De Rietpol ontwaakt vandaag met een serenade van Matthias en Duco. De groep roept hun wekbeurt unaniem uit tot de prettigste tot zover. Na ontbijt en GMG is het tijd voor de laatste volle werkdag, maar eerst schrijven we onze namen op zestig kaarten voor alle mensen hier die ons verblijf mogelijk maakten.

Dan gaan we aan de slag. Matthias, Klaas en Hanna lopen naar de Wieken om daar Gerdi te helpen in 'haar' magazijn. De recreatieberging staat boordevol leuke spullen en het is de bedoeling dat die straks ook weer vindbaar zijn. Op de Rietpol wordt vergaderd over de activiteitendag van morgen en verder hard geklust. Duco, Jonneke en Christiaan stappen in de auto om een wens van de mensen hier in vervulling te laten gaan: ze halen een oude perenboom op en planten die in de beleeftuin. Nu we de kar toch hebben, rijden we meteen naar de stort met (veel te) veel lading. Het plein fleurt op van deze opruim- en schoonmaakbeurt. We bezemen overal, zelfs het kunstgras moet eraan geloven. We planten de passiebloemen en de lavendel die we gister gekocht hebben, plaatsen het bord met het logo en onze namen, maken een groepsfoto voor de bedankkaart en werken snel de lunch naar binnen. Nog een uur voor we ons werk overdragen.

We rijden het draaiorgel naar buiten, waar ook al een ijscofiets staat. Alle kinderen komen ook naar buiten en samen schuilen we onder de overkapping. Na de bui lopen we met z'n allen naar de rand van de beleeftuin, waar een lint gespannen is. Damian duikt er alvast onderdoor en test de lavendel. Zo te zien ruikt, voelt en proeft het lekker. Zijn trekkracht bewijst dat de plantjes nog niet zo stevig geworteld zijn 😅. Lisanne, Sanne en Mahy knippen samen het lint door en met applaus wordt de beleeftuin geopend. We krijgen heerlijke Betuwse kersen en genieten van het lekkers van de ijscofiets. Ook een aantal ouders sluit aan en we horen ook hun waardering voor de mensen van de Rietpol. 

Na de overdracht is het even me-time. Voor sommigen betekent dat een beetje bijslapen, het grootste deel van de groep besluit een duik in de Linge te nemen. Precies goed gepland, met een lekker zonnetje tussen de buien door, genieten ze van het - na enige bestudering - helemaal niet zo koude water. Heidy en Esther maken een spontane fietstocht en landen nog even aan bij de duikers, onderaan de Lingedijk. Er komt chocomel en slagroom mee naar de Rietpol en dankzij de geweldige Lotte (zo moest het in dit verslag) vinden we een inductiepan. Warme chocomel met slagroom en warme stroopwafels als voorgerecht!

De kokers hebben weer voortreffelijk werk geleverd. Vandaag hebben we allemaal verschillende salades. Het ziet er alleen al geweldig uit en zo smaakt het ook nog eens. Tiny had ons al lekker gemaakt voor het toetje van vandaag en dat was niet voor niets. Er verschijnt een waar kunstwerk op tafel en als Tiny uitlegt dat ze Bijbels gekookt heeft, kunnen we niet wachten om het te proeven. Ook dit ziet er weer prachtig uit!

We zijn blij met het idee dat we vanavond niets moeten en tafelen lekker lang na. Dan starten we met het schrijven van 'de boekjes'. Iedereen schrijft een verhaatje voor iedereen, als tastbare herinnering van de tijd die we samen hebben. Sommigen maken nog een avondwandeling, anderen gaan vroeg slapen. Morgen weer een mooie dag, sport en spel in Tiel!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.