NL1021 | De mooie zondag met o.a. (natte) onderbroeken en sokken!

Geplaatst op 2 aug 2021 - 15:01

Van het bezoek aan het Leger des Heils tot aan Rafa Rafa, een verslag van onze zondag!

De zondag begon voor ons om 7:30 met ons GMG. Onderwerp deze ochtend Servant in the house of te wel, hoe kunnen we dienstbaar zijn in deze wereld. Op het programma vandaag een bezoek aan het Leger des Heils, die dienstbaarheid op een wel hele mooie en indrukwekkende wijze vormgeven.  In onze nette zondagse kleding, uiteraard aangevuld met onze project sweater, vertrokken we om 9:20 op de fiets naar Overvecht. Om 10:00 begon daar de dienst onder leiding van majoor Nel Blom.

In de zomertijd waren we als een groep een welkome aanvulling van het publiek. We kregen een mooie centrale plek tussen de soldaten van het Leger en de andere bezoekers. Kapitein Huub heette ons welkom en haalden ook zijn eigen ervaringen met World Servants aan. Al snel bleek dat ze de dienst helemaal in het teken van ons bezoek hadden gezet. Majoor Blom vertelde hoe zij bij het Leger terecht was gekomen. Hoe God vertrouwen in haar had en dat wij op Hem mogen vertrouwen. Kapitein Huub en zijn dochter speelden twee bekende WS liederen voor ons. We voelden ons helemaal thuis door de gemoedelijke en hartelijke sfeer. We hebben samen nog mogen zingen, klappen en bidden. Na de dienst was er koffie, gesprekken met de Heilsoldaten en een pianoconcert van Micha. Ons bezoek werd afgesloten met een uitgebreide inkijk in het werk van het Leger des Heils. Kapitein Huub nam ons mee van het ontstaan tot aan het huidige werk in de stad Utrecht. Met weer veel informatie en indrukken mochten we rond 13:30 op de fiets naar onze Villa. Uiteraard kregen we onderweg een verkwikkende douche die ervoor zorgde dat  onze onderbroeken ook weer gereinigd waren (volgende keer toch maar allemaal ons regenpak aan). Wisten jullie trouwens dat je een dakloze enorm helpt met.....onderbroeken en sokken!! 

Bij aankomst snel omkleden en aan tafel. Het pannenkoekbeslag werd in record tijd gemaakt. De appels geschild en voorzien van een laagje kaneel en Ruben werd in zijn element gezet als pannenkoekenbakker. Wat een heerlijke zondagse lunch!

De middag werd gebruikt om de punten op de i te zetten voor het kinderprogramma. Wat staat er een super programma en wat hebben de deelnemers dat mooi voorbereid. We gaan werken met 5 spiegelverhalen en sluiten aan bij het huisje boompje beestje project van de Tussenvoorziening.

Om 17:40 werd, ruim op tijd, ons avondeten gebracht. Deze keer bereid door Diversas (https://diversas.nl/). Couscous salade met een Marokkaanse stoofpot met kip. Wat een genot! En wat mooi dat we elke keer mogen genieten van topmaaltijden met een verhaal!

Ook na deze culturele maaltijd zat de dag er nog niet op. Tijdens het avondprogramma werd er hard gestreden in het Rafa Rafa spel. Boe-boe, Waf-Waf, Rafa Rafa, stamp stamp stamp. In twee kampen, twee culturen werd er gespeeld en bracht men een bezoek aan elkaar. Opdracht, zo snel maar vooral zo goed mogelijk die andere cultuur begrijpen. En ondertussen…..ervaren dat dat best heel lastig en heel vreemd is. Hoe je zelfs in een spel kunt ervaren dat je er niet bij hoort, dat je een vreemde eend in de bijt bent. Als wij dit al lastig vinden, hoe lastig is het dan wel niet voor ongedocumenteerden om zich in onze maatschappij te redden. Het spel werd fanatiek en goed gespeeld maar gaf ons ook een duidelijk gevoel en boodschap.

Twee dagen, ze voelen als 2 weken. Zoveel informatie, zoveel (heftige) verhalen en indrukken. Zoveel om een plekje te geven, maar ook zoveel redenen om snel en hard aan het werk te gaan. We zijn er klaar voor om ons steentje bij te dragen aan iets mooiere wereld! Op naar het bouwen!

Ruben

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.