NL1221 | De dag waarop negatief zijn positief is!

Geplaatst op 3 aug 2021 - 23:03

Van teststraat tot taart en van tuinieren tot touwtrekken, al deze dingen kwamen vandaag samen in Den Haag!

Kleine tip: pak wat te drinken, ga nog even naar het toilet en ga er goed voor zitten.

Vandaag stond de tweede bouwdag op het programma. Dat betekende dus ook dat we voor de tweede keer op rij gewekt zouden worden om zeven uur. Judith probeerde het gezang van Henry te overklassen: om 6:45 werd verbinding gemaakt met de JBL (een muiziekbox) om "Goedemorgen, goedemorgen, zonneschijn" heel hard op te zetten. Helaas werkte de biologische klok in Judith's nadeel: meerdere mensen waren al voor het inzetten van het nummer wakker. Desondanks kom je zo goedgemutst de slaapzak uit. Om vervolgens met dezelfde goede moed kleren aan te trekken en richting de eetzaal te lopen. Voordat we aan tafel plaats konden nemen moesten we door een heuze teststraat heen. Ja ja, zelfs met een echte wachtkamer en pijltjes. Alleen de mooie anderhalve meter stippen misten in het beeld. Er was van te voren even kort genoemd dat je een ID mee moest nemen. Was je hem toch vergeten, kwam je niet door de tesstraat, wat resulteerde in meerdere bedroefde gezichten die weer even terug moesten lopen. Melanie stond achter de tafel te checken of je wel echt een testafspraak had. Compleet met spatscherm en een zelf gecreëerd schort met een vuilniszak. Na drie keer gecheckt te worden of je nog steeds zo mooi was als op jouw pasfoto werd je doorverwezen naar stagiair Eline en hoofdarts Judith. Al zittend op een stoel werd er maar liefst vijf keer per neusgat rond gedraaid en werd het stokje er voor de zekerheid ver genoeg ingestoken. Je raadt het al, iedereen kwam met tranen weer uit de teststraat. Maar na een halfuur pijn en moeite en vooral veel gelach zaten we allemaal in de eetzaal.

En dan moest de dag eigenlijk nog beginnen... Een half uur te laat begaven we ons naar de bouwplaats. Er werd een groot beroep op onze capaciteit gedaan: 7 mensen moesten flyeren voor het kinderfeest van vrijdag, 5 mensen gingen naar Da Moer (het oude pannenkoekenhuis) om braamstruiken te lijf te gaan en de rest bleef in de kerktuin. Tijdens de ochtend kregen we verrassend bezoek: Geert en Jurre (van de World Servants-roadtrip) kwamen op hun trip langs Den Haag om te zien wat we hier allemaal aan het bouwen zijn. Hun grootste pluspunt was dat zij taart meenamen! Zelfs zonder 3 weken Afrikaanse rijstepap is een aarbeienslof van harte welkom!

In de kerktuin zijn we na een uitgebreide koffiepauze met taart natuurlijk weer verder gegaan, we moeten natuurlijk niet helemaal onze naam eer aan doen, team pauze. Een aantal zaten op de knieën met onkruid te stoeien, de heren waren bezig met het grote gereedschap en ondertussen redde Lucas een lieveheersbeestje. Zo heeft ieder natuurlijk zijn taak. Met muziek op de achtergrond vloog de tijd voorbij en werden er al snel letterlijke meters gemaakt over het pad dat door de tuin slingert.

In de middag zijn er een tiental enthousiastelingen vertrokken naar de wijk Bouwlust om daar met het kinderprogramma bezig te gaan. Het kinderwerk in Bouwlust is niet heel anders dan dat in Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië of Afrika: neem een bal, een touw en een hoop kinderen mee en je kunt touwspringen en voetballen. De beste manier om kinderen met een grote mond vervolgens even stil te krijgen, is ze door een vieze panna te geven. Dit kan uiteraard maar door één iemand gedaan worden en op die manier worden benoemd, Vincent. Ook hier kwamen verborgen talenten omhoog: Pieter bleek enorm goed in touwspringen en touwtrekken. Twee uur voetballen is uiteindelijk net zo vermoeiend als een bouwdag.

Mochten jullie je afvragen hoe dit alles eruit heeft gezien: Jurre en Geert hebben alles, voorzien van commentaar, opgenomen. Het beeldmateriaal verschijnt aanstaande dinsdag. Om een heel lang verhaal wat korter te maken, volgen hier nog wat belevenissen in kortere vorm:

- Amarins heeft haar hand in een hommelnest gestoken.

- In de buurt staan meerdere deelnemers na het voetbal bekend als 'De Ligt', 'Cillessen', 'Manchester United' of gewoon 'meester/juf'.

- Lucas heeft de hele avond met een BH aan rondgelopen.

- Door het aantal uitbreidingspakketten begreep niemand meer het spel Weerwolven.

- Pieter heeft vanwege zijn grote inzet van vandaag de gouden schoffel gewonnen.

- In het vorige bericht stond dat het een gouden troffel was, maar het is een schoffel.

- Eline had een prachtige avondsluiting voorbereid.

Tot morgen!

Eva en Vincent.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.