NL1221 | Eerste bouwdag! Joepie!

Geplaatst op 2 aug 2021 - 23:27

De eerste werkdag is begonnen! We hebben hard gewerkt met een prachtig resultaat!

Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, wie vrolijk is in de morgen die lacht de hele dag, en zo werden we niet door een vervelende piepwekker wakker, maar met het blijde gezang van Henry. Dat hadden we wel nodig want het was best vroeg, heeul vroeg. Na het aantrekken van onze werkkleding, schoven we aan het ontbijt, deze keer hoefden we geen brood te smeren voor de lunch, want daar was geen brood meer voor, door al die grote eters. Na het lekkere ontbijt en GMG, trokken we onze bouwschoenen aan en zo sprongen we op de fiets richting de Marcuskerk, waarachter de buurttuin zich bevindt. Vanuit hier splitsten we op. Vier van ons ging een gezin in Moerwijk helpen verhuizen. Wystke kon met haar verborgen krachten een wasmachine naar beneden tillen, maar liefs 6 trappen. De familie vertrok naar een betere woning op 12 hoog met een mooi uitzicht. Daarnaast hielp de zoon van het gezin niet echt mee, want die moest zo nodig aan zijn summer body werken in de sportschool. 

De andere groep ging met de fiets naar Da Moer (het voormalig pannenkoekenhuis). Hier ging de groep eerst heel veel rommel en gesnoeide takken kleinmaken. Daarna was het alweer tijd voor een koffiepauze, want we hadden dat wel verdient na een hele ochtend hard werken. Voor de koffie moesten we aan de wandel. We gingen naar een buurthuis waar we op straat een kopje koffie konden drinken. Bij het buurthuis was het heel gezellig met echte Hagenesen in het wild (uitspraak van Lucas). Hier gingen er een aantal bewoners van de buurt iets vertellen over hoe de wijk door de jaren heen is veranderd. Hierbij kwamen wel schokkende en mooie verhalen naar voren. Dat zette ons wel op onze plek en bracht ons tot een heel ander beeld van de armoede en alle ellende van de wijk. We liepen met de vrijwilliger van Da Moer door de wijk terug naar de werkplek. De volgende taak was om alle stenen uit de waterkant op een hoop te gooien. Natuurlijk op de tradationele WS manier, het doorgeven van stenen via een lange mensenketting. Dit ging niet altijd even goed. Eva werd natgespetterd door een wat lompe gooi van Arne. We kregen een lekkere lunch, verzorgt door Judith en Melanie, met vooral groen voer. Tijdens de lunch vertelde Neo ff iets meer over de wijk.

De overgebleven groep bleef in de buurttuin van de Marcuskerk. Deze tuin was verwoekerd met onkruid. Bettelies gaf ons uitleg van wat wel en niet onkruid is, want de meeste van ons zagen niet het verschil tussen een mooie sierplant en het onkruid. Daarna gingen we aan de slag. Na kort overleg begonnen we aan de ene kant van de tuin met het verwijderen van het verkeerde groen. De jongens trokken met grof geweld de bomen uit de grond die weg konden. Al heel snel zagen we resultaat van wat we hadden gedaan. Na een korte koffie pauze gingen we snel door met het opfrissen van de tuin. Van de overgebleven straatstenen en grond maakte we plantenbakken voor de hortensias. De directeur van World Servants kwam tijdens het werken langs om eens te kijken hoe het in Den Haag er aan toe gaat. Na het opruimen kwam iedereen weer terug naar de Marcuskerk. Rico had weer een heerlijke maaltijd met Hollandse hutspot met een grote bal gehakt. Dit smaakte goed na een lange dag werken. Tijdens de maaltijd werd bekend gemaakt  wie vandaag de gouden troffel had verdiend. Margriet had maar liefst min. 5 kikkers gered bij Damoer. Na de maaltijd konden we ons nog snel opfrissen en gingen we naar de wijk 'Bouwlust'. Hier ontmoeten we de mannen van stichting 'Leven in Zuidwest' waar wij de komende dagen kinderwerk mee gaan doen. Tijdens de presentatie schetsten ze meerdere situaties die er spelen in de arme wijken. kinderen komen hier niet vaak buiten en thuis mogen ze niet knutselen want dan maken ze het huis vies. Daarnaast gaven zij ons mee dat we niet altijd moeten delen, maar ook mogen ontvangen. Genoeg om deze nacht over na te denken. Voor nu...Weltrusten en tot morgen.

 

Groetjes aan onze Papa's en Mama's

liefs van Arne en Nelleke 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.