NL1721 | Een dag vol ontmoetingen

Geplaatst op 10 jul 2021 - 23:04

Met de 23 kilo ruimbagage ruim overschreden kwamen de deelnemers vanmorgen aan in Bloemendaal. Klaar voor een project vol ontmoetingen.

Nadat alle deelnemers de presentielijst hadden afgevinkt werden we enthousiast ontvangen op Landgoed Dennenheuvel. Een aantal leden van de Ark-gemeenschap, waaronder Johan, de Ark-directeur van Vlaanderen en Nederland, en een aantal bewoners van Arkhuis Pelletier, heetten ons welkom. Samen gingen we in gesprek over de kernwaarden van De Ark, die verrassend dicht bij die van World Servants bleken te liggen. Daarna kregen we een rondleiding van een deelnemer en Marc, gemeenschapsverantwoordelijke van de Ark Haarlem. We ontdekten alle ins en outs van het grote terrein waar we verblijven. We zijn namelijk op landgoed Dennenheuvel, waar de Ark-gemeenschap woont in het huis Pelletier en gebruik maakt van het voormalig klooster Euphrasia, dat ze in gebruik hebben gekregen van de Zusters van de Goede Herder. Volg je het nog? Wij ook niet.

Ondertussen was een topteam van gemeenschapsleden druk bezig om een lekkere internationale maaltijd voor ons te bereiden.Tijdens de maaltijd maakten we kennis met elkaar, maar ook met bewoners en gemeenschapsleden. Voor we het wisten ontstonden er allerlei mooie gesprekken. Voor waardevolle ontmoetingen hoef je dus niet per sé in het vliegtuig te stappen.

Na de consumptie van een flinke bak couscous, ratatouille, sla en een kilo of 10 aardbeien was het tijd om onze zwaar beladen tassen uit te pakken. De damesslaapzaal is ontruimd, schoongemaakt en ingericht. De mannen hebben het beter voor elkaar, want die slapen in een flinke kapelzaal waar alle ruimte is om zo breed te slapen als je wilt.

Om vier uur stonden we klaar voor een speurtocht die was voorbereid door Tom, weer een nieuw gezicht uit de Arkgemeenschap. Die gemeenschap bestaat trouwens uit zo'n 100 mensen die allemaal op een bepaalde manier betrokken zijn bij alles wat er iedere dag in de Ark gebeurt. Dankzij Tom maakten we kennis met de hoogtepunten van Bloemendaal: letterlijk in de vorm van het Kopje van Bloemendaal, de hoogste duin van Nederland. We wisten niet dat het op onze bucketlist stond, maar we kunnen die nu afvinken. Ook figuurlijk, door kennis te maken met alle bizar grote huizen die hier staan. De makelaar heeft een extra groot raam, omdat anders de prijzen er niet op passen. Een flink contrast met de realiteit in de rest van Nederland.

Na de uitputtingsslag was het maar goed dat er lekker eten voor ons klaar stond. Onder anderen de restjes van de overvloedige maaltijd van vanmiddag. Daarna speelden we samen een aantal spellen ter kennismaking, waarbij het zaak was om goed op te letten. De besproken sterke en zwakke punten kunnen nog wel eens van pas komen... We ontdekten ook dat een deel van de groep nog aan hun algemene ontwikkeling moest werken. Voor sommige mensen was het nieuwe informatie dat Yvon Jaspers op TV komt, Femke Halsema in de politiek zit en Dafne Schippers aan sport doet.

Morgen is er weer een nieuwe dag. Tijd om alle indrukken van dag 1 goed te verwerken en om nieuwe indrukken op te doen. Tot morgen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.