NL1921 | Verandering in Kampen: van koeienstal naar luxe hostel

Geplaatst op 6 aug 2021 - 20:45

Na het eten was er nog wat tijd om wat spelletjes te doen, werd de vaatwasser ingeruimd (Wat een luxe!) en werden er zelfs heuse binnen-douches gerealiseerd. Met wat wilskracht en bouwkundig inzicht zijn er mooie douchehokjes gemaakt, waarin zelfs verlichting aanwezig was.

Op vrijdag 6 augustus begon ons mooie World Servants project al vroeg bij de kerk in ons dorp. Rond tien uur stonden de deelnemers(en leiding) klaar met hun fiets en volle bepakking. We waren klaar voor ons mooie avontuur hier in Nederland. Van stad en land kwamen ze aangezet, vaak vergezeld met familie om ze nog even uit te zwaaien. Alles was ingeladen en de auto's werden snel gevuld. Een klein uurtje later stonden we klaar bij de locatie waar alles zou gebeuren: Het Achtste Werk in Kampen.

We zijn deze eerste dag al druk aan het werk geweest. Tijdens het project slapen we namelijk in een oude koeienstal die bij aankomst nog erg leeg en hol was. Maar daar kwam snel verandering in. Na een eerste kennismaking met Gea van Het Achtste Werk en met Fennanda van Stichting Present stonden de deelnemers al te trappelen om hun slaapgelegenheid in gereedheid te brengen. De mouwen werden opgestroopt en iedereen was druk bezig. Alles is geveegd en schoongemaakt, veldbedjes zijn opgebouwd en de slingers zijn opgehangen. 

Voor het slaapgedeelte zijn met behulp van een groot aantal schotten kleine compartimenten opgebouwd. Het lijkt hier nu wel op een soort jongerenhostel: een grote kamer met verschillende hokjes voor de privacy. Alles is afgezet met grote stukken grondzeil om weer en wind tegen te houden. Hier gaat het zeker wel lukken om goed te slapen. Na het harde werken had iedereen wel flink wat honger gekregen, dus zijn er hamburgers gebakken en broodjes gebouwd.

Nadat de honger gestild is, mochten we ook kennismaken met Jaap, die samen met zijn vrouw Gea het project van Het Achtste Werk aan het realiseren is. Ze vertelden over hun motivaties om dit project te starten, waarbij ze op hun erf een aantal tijdelijke appartementen willen realiseren voor mensen die deze hard nodig hebben. Gea vertelde nog een inspirerende ervaring waardoor het project voor de deelnemers ook echt ging leven. We hebben de plannen van Jaap en Gea te zien gekregen en zijn meteen warm gemaakt voor de rondleiding over het erf.

Tijdens de rondleiding werd al duidelijk dat er deze week genoeg te doen is om de deelnemers goed bezig te houden.  Zo stond er een stacaravan die geverfd moest worden en waar een vlonder bij gebouwd moest worden, waren er plannen voor een zitje bij de ingang en hadden ze wensen voor een mooi bord aan de weg waarmee gasten verwelkomd werden. Voor we het doorhadden was het alweer tijd voor het avondeten, wat heerlijk verzorgd was door leden van kerken uit Kampen en omstreken.

Na het eten was er nog wat tijd om wat spelletjes te doen, werd de vaatwasser ingeruimd (Wat een luxe!) en werden er zelfs heuse binnen-douches gerealiseerd. We hadden nog zat planken liggen en om de douches buiten in het natte gras te laten staan was toch niet het ideale idee. Met wat wilskracht en bouwkundig inzicht zijn er mooie douchehokjes gemaakt, waarin zelfs verlichting aanwezig was. Later zijn de verschillende taken alvast een beetje verdeeld zodat we morgenvroeg meteen kunnen beginnen. Wij voelen ons nu al gezegend, dus dat voorspelt veel goeds voor de aankomende dagen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.