NL2221 |Een echte ´Tour de Den Helder´

Geplaatst op 21 aug 2021 - 09:56

Het project is inmiddels zo´n 48 uur geleden gestart, maar het lijkt alsof we hier al zoveel langer zijn! De tijd vliegt, maar we kunnen gelukkig ook heel veel nieuwe indrukken op doen in een korte tijd.

We begonnen het project op donderdag met een kennismaking met de groep en met Herman, de coördinator van het project en de contactpersoon vanuit stichting Present. Herman nam ons op donderdagmiddag mee voor een tour door Den Helder. Herman voorop op de elektrische fiets en wij er achteraan met onze gewone fiets, het leek wel de Tour de Den Helder. Er was een duidelijke kopgroep waarbij er af en toe zelfs sprake was van een demarrage, maar zoals elk peloton betaamd waren er ook een paar die met alle plezier de bezemwagen waren. Stiekem hadden zij ook wel een elektrische fiets gewild....

Tijdens de Tour de Den Helder hebben we de highlights van Den Helder mogen bewonderen met als hoogtepunt de heerlijke route over de dijk langs de Noordzee. In de verte zagen we Texel al liggen, waar we aanstaande zondag naartoe zullen gaan. Enkelen van ons wilden de boot nu al wel vast nemen, maar helaas moeten die nog even wachten tot zondag. 

In de avond hebben we van Herman nog meer gehoord over Stichting Present Den Helder en bleek maar weer hoe hard het hier in Nederland ook nodig is om je dienstbaar in te zetten voor je medemens. De hulp is ook hier zo hard nodig en de verhalen soms echt schreinend. De verhalen van Herman waarbij Stichting Present echt iets heeft kunnen betekenen voor deze mensen in Den Helder maakt dat we hier allemaal met nog meer enthousiasme aan de slag gaan.

 

En ja, dan de vrijdag. De eerste echte bouwdag is nu echt aangebroken. We hebben er naar uitgekeken en nu voelt het dan toch dat het project 'echt' begint. We werden bij Het Fundament hartelijk ontvangen door Petra, Jill en Freya en kregen een rondleiding door het gebouw en de tuin. Ondertussen vertelden ze volop over de activiteiten die hier worden gedaan om mensen te helpen financiëel gezond te worden of blijven, maar ook om een luisterend oor te zijn als mensen bijvoorbeeld eenzaam zijn. Erg mooi om hier met elkaar aan de slag te gaan. 

Daarna is het dan toch echt de bedoeling dat we onze handen uit de mouwen steken en laten zien wat we allemaal kunnen. Onder de leiding van Hidde zijn binnen een mum van tijd in twee ruimtes alle kasten afgedekt, spullen opgeruimd en wordt er schoongemaakt. Daarna kan het echte klussen beginnen en worden de radiatoren en deuren geschuurd, er wordt gestart met het verven van het plafond, er wordt druk gewerkt in de tuin en de helft van de groep mocht in de middag ook nog deelnemen aan een leuke workshop ´creatief met droogbloemen´. Een rustgevende workshop tussen het klussen door, waarbij de andere helft van de groep alvast kon starten met het verven van de muren.

 

In de avond was het tijd voor een avondprogramma met het ´Ik hou van Holland´ spel. Onze quizmasters Harm-Jan en Tabitha hadden meerdere spellen voor ons voorbereid. Onze kennis van Den Helder en de bijbel werd getest, we sprongen over een parcours en moesten ondertussen steen,papier schaar doen als we iemand tegen kwamen. Ook mochten we nog eens goed gebruik maken van ons lichaam als er bijvoorbeeld alleen ´tien vingers, twee voeten en een neus´  in het vak op de grond mochten zijn en als kers op de taart deden we ook nog het letterspel. Het was een ´lust´ voor het oog om te zien dat iedereen zo fanatiek mee deed. De stuiterballen waren net iets beter op elkaar ingestemd met alle spellen en zij waren de terechte winnaars, maar Nathan en zijn harem hebben met trots de zilveren plak in ontvangst genomen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.