PA123 | Als een echte Freek Vonk de jungle in

Geplaatst op 17 jul 2023 - 05:54

Een tropische verkenningstocht van de natuur, het geloof en onszelf

Na een klamme nacht werden we rond 7 uur gewekt. Of nou ja, sommigen van ons werden gewekt. Anderen waren namelijk al een tijdje wakker omdat ze nog niet helemaal gewend zijn aan de tijd in Panama. We begonnen de dag met een typisch Nederlands ontbijt, namelijk bruine boterhammen en gekookte eieren.

Na het ontbijt en de goede morgen gesprekken, was het tijd om naar de kerk te gaan. Vandaag bezochten we de kerk waar onze coördinator Alex naartoe gaat. Een internationale evangelische gemeente in Panama city. 

Nadat we pizza als lunch kregen, hebben we onze zondagse kleding ingeruild voor onze 'jungle-outfit'. Vervolgens reden we, met kinderen voor kinderen muziek op, een klein stukje naar het national park in Panama city voor een hike.

Tijdens een twee uur durende wandeling beklommen we een heuvel met uitzichtpunt over Panama city. Uiteraard kozen we niet voor de 'flat' route, maar daagden we onszelf uit om voor de 'steep' route te gaan. Tijdens het wandelen kwam de 'Freek Vonk' in sommigen van ons naar boven en hebben we ons verwonderd over de duizenden mieren die we onderweg tegenkwamen, die allemaal bladeren met zich mee droegen. Als wij komende weken net zo fanatiek aan de slag gaan tijdens de bouw, dan staan die klaslokalen er zo!

Al puffend en zwetend kwamen we uiteindelijk boven aan, waar een groepsfoto met al onze bezwete gezichten natuurlijk niet kon ontbreken. Waar de ene groep vooral veel mieren en rupsen gezien heeft, werd de andere helft van de groep verrast door een luiaard die op een paar meter afstand kwam poseren voor de camera. We konden hem nog net niet aanraken, zo dichtbij zat hij! 

Na de wandeling was het tijd om weer terug te gaan naar La Valdeza. Nadat we ons hadden opgefrist, stond de maaltijd voor ons klaar. Het idee was om tijdens het eten de eerste helft van de voetbalwedstrijd tussen Panama en Mexico te kunnen kijken, maar helaas lukte dat uiteindelijk niet.

We sloten onze dag af met een avondprogramma over identiteit. Hierbij gingen we in gesprek met elkaar over wie we zijn en deelden we complimenten aan elkaar uit. Na het avondprogramma kozen sommigen er voor om de dag zingend af te sluiten, anderen sprongen nog even onder de douche of doken meteen hun bed in. Inmiddels is het buiten al iets meer afgekoeld, dus hopelijk wordt het vannacht iets minder warm om te slapen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.